You are here
Description
Jean Deplée werd geboren in Hasselt in 1832 als zoon van Frans (Hasselt 1798-1879) en van Maria Anna Dortangs (Hasselt 1794-1869). Hij trouwde met Maria Joanna Pelagie Stas (Guigoven 1840-Hasselt 1932).
Deplée begon zijn carrière als likeurstoker en opende later een banketbakkerij. In 1860 bracht hij zijn 'spéculation' op de markt. Hij zou deze koek 'spéculation' genoemd hebben, omdat hij veel heeft moeten nadenken en speculeren over het recept.
Toen hij tien jaar later een brevet aanvroeg voor zijn 'Spéculation de Hasselt', werd zijn aanvraag geweigerd. Er bestonden te veel gelijkaardige producten. Uiteindelijk werd zijn koek erkend als 'Spéculation Deplée'. De 'Spéculation' werd een echte Hasseltse specialiteit. Zowel in Hasselt, Brussel, Luik en zelfs Amerika was de koek gekend.
Jean Deplée overleed in 1919 en werd begraven op het Oud Kerkhof. In datzelfde jaar trouwde zijn zoon Robert (Hasselt 1880-1938) met Aline Vaes (Tienen 1890-Hasselt 1974). Hij bracht in 1921 de zaak over naar de Kempische Poort waar hij zich nog meer specialiseerde in de Hasseltse speculaas. Toen hij stierf in 1938, nam zijn vrouw Aline Vaes, beter gekend als Ma Deplée, de traditie over. In 1970 bakte zij voor de laatste keer 'haar' speculaas. Na haar dood in 1974 kregen hun kinderen Jean-Paul (Hasselt 1929-Mechelen 2004) en Fernande (Hasselt 1922-2006) het geheime recept.