You are here

Familie (de) Libotton

Description

Wapen: gevierendeeld: 1 en 4, in zilver een Jeruzalemkruis, vergezeld van vier kruisjes, alles van keel; 2 en 3, van vair; een hartschild van zilver beladen met een leeuw van sabel.

Door het huwelijk van Niklaas-Jozef de Libotton met Ida-Margareta van Hilst, dochter van Jan en Ida van Vinckenroye, en van de aankoop in 1701 van de heerlijkheid Klein-Stevoort, geraakte de familie de Libotton sterk ingebed in het Hasseltse patriciaat.

Niklaas-Jozef, van wie voorouders in Waals-Haspengouw vooraanstaande ambtelijke functies hadden bekleed, werd op 4 juni 1707 door keizer Jozef I in de adelstand verheven met vergunning zijn familienaam te laten voorgaan door het partikel 'de'. Naast de heerlijkheid Klein-Stevoort, was hij eigenaar van de heerlijkheden Jeuk en Momegiers. Hij beëindigde zijn militaire loopbaan in Hollandse dienst met de rang van cavaleriemajoor. Een prachtig gearmorieerd grafmonument, versierd met kanonnen en vaandels, werd na zijn overlijden in 1711 ter zijner nagedachtenis in de kerk van Stevoort opgericht.

Zijn zoon Niklaas-Antoon huwde met Maria-Agnes Briers uit Hasselt, dochter van Arnold en Ida van Manshoven. Zijn kleinzoon Niklaas-Jan-Jozef trouwde met Marie-Adelaïde de Thier. Dit echtpaar herbouwde het kasteel van Klein-Stevoort en liet hun gekoppelde wapenschilden aanbrengen in het fronton van de hoofdvleugel. Die wapenschilden vindt men ook terug op hun huiszilver, op hun grafmonument en op een gedenksteen in de kerk van Stevoort, waar zij in 1787 een privé-kapel tegen het koor hadden laten oprichten naar plannen van de Luikse architect Digneffe. Niklaas-Jan-Jozef verkreeg op 22 december 1749 van keizer Frans I de titel van ridder van het Heilig Roomse Rijk, overdraagbaar op zijn afstammelingen in mannelijke lijn.

Ridder Pierre-Henri-François-Gilles, zoon van Niklaas-Jan-Jozef en Marie-Adelaïde de Thier, echtgenoot van Catherine-Marguerite-Sophie-Adelaïde de Harlez, kocht in 1797-1798 verschillende kerkelijke domeinen op te Hasselt, o.a. het refugehuis van Herkenrode in de Maastrichterstraat, het oud en het nieuw begijnhof. Het nieuw begijnhof verkocht hij kort nadien gedeeltelijk aan een stroman van begijn Catharina Brouwers. Het oud begijnhof stond hij af aan begijn Jadin. Samen met Willem III Claes kocht hij de abdij van Herkenrode, die een industriële bestemming kreeg. Waarschijnlijk wegens verliezen deed hij afstand van zijn deel aan Willem III Claes. Pierre-Henri kreeg op 20 augustus 1826 van koning Willem I erkenning van adeldom en opname in de Nederlandse Adel met zijn titel van ridder. Met zijn zoon Willem, generaal-majoor in het Belgische leger, stierf de familie de Libotton in mannelijke lijn uit.

Van een zuster van Pierre-Henri, Anne-Marie-Lambertine de Libotton, en van haar echtgenoot Laurent-Philippe-Joseph de Cecil stamt o.a. Julien-Laurent de Cecil af, die burgemeester was van Hasselt van 1830 tot 1833 en gedeputeerde van de provincie Limburg van 1830 tot 1862. Hun afstammelingen betrokken het kasteel van Wimmertingen tot aan het overlijden in 1998 van jonkvrouw Inès de Grady de la Neuville, die burgemeester van Wimmertingen was zoals haar vader en haar grootvader. (JJvO-WC)

Uit: Oog in Oog (2003), p. 223.

Weetjes: 

* Nikolaas de Libotton-van Hilst had op 9 juni 1701 Klein-Stevoort gekocht van Pieter-Ernest de Groot, die het sedert 19 december 1630 in zijn bezit had. De familie de Libotton bouwde het oud kasteel van Stevoort, dat later aan de familie Palmers werd verkocht. (1)

(1) Hasselt intra muros (1989), p. 92, noot 8.

Fiche

Naam: 
Familie de Libotton
Alias: 
Libotton
Benaderende periode van: 
18de eeuw
Benaderende periode tot: 
20ste eeuw

Multimedia

Referenties

Hasselt intra muros (1989)
Titel: 

Hasselt intra muros (1989)

Ondertitel: 
Hasselt binnen de oude wallen. Historiek van straten, pleinen, gebouwen en huizen zoals opgetekend door Jan Juliaan Melchior (1848-1920)
Plaats van uitgave: 
Deurne-Hasselt
Jaar van uitgave: 
1989
Cover: 
Oog in Oog (2003)
Titel: 

Oog in Oog (2003)

Ondertitel: 
Hasseltse familieportretten en -objecten uit de 17de en 18de eeuw (tentoonstellingscatalogus)
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2003
Cover: 
Downloads

Stamboom (de) LIBOTTON - uit: Oog in Oog, p. 224

PDF icon Download (5.44 KB)

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...