You are here

Het Sint-Lambertusdrèpke

Description

Auteur: Jacques Collen

Hasselt is een brok evoluerend volksleven. Zo begint 'Hasselt kermis' nog steeds op de eerste zondag na Sint-Lambertus (17 september). Tot eind vorige eeuw was het een familiegewoonte om op die dag de eigen kruidendrank aan te bieden. Met zijn kruidenmenging behoort de drank tot de beroemde reeks der Kempische elixirs. Hij heeft als basis bijvoet, dat hier dikwijls met alsem als volksnaam wordt aangeduid, naast koriander, hysop, gentiaan, munt, melisse, anijs, venkel, ... en met zwarte bes als zoetmaker. Na drie weken trekken in jenever beschouwde men de infusie op Sint-Lambertusdag als klaar voor de komende feestdagen, vandaar ook de naam. Deze opwekkende maagbitter van 22% vol kan zowel als aperitief of als digestief genuttigd worden.

Het Sint-Lambertusdrèpke wordt exclusief voor het Nationaal Jenevermuseum geproduceerd.

Multimedia

Recent toegevoegd

DE FUSIE VAN STOKROOIE EN KURINGEN Vanaf 1846 had het dorp Stokrooie het statuut van vrije gemeente,...
KURINGEN 1830-1836 : Ulysse Claes , nijveraar 1836-1842 : Pierre Vandormael, landbouwer 1842-1855 :...
Geboren in het huis ‘ Die Gulde Waeghe ’ in de Nieuwstraat (nu Koning Albertstraat ) als zoon van...
KERMT 1830 – 1836 : Vandebrouck Willem 1836 – 1838 : Tiege Charles-George 1838 – 1867 : Felici Leonard...
SPALBEEK 1744: Palmans Leonard en Drooghmans Gerard 1744: Van der Heyden Renier en Vandebeeck Crijn 1745...
Stadsuurwerkmaker van Hasselt van 1602 tot aan zijn dood op 24 september 1625. Hij leverde in 1612 een...