You are here

Het Sint-Lambertusdrèpke

Description

Auteur: Jacques Collen

Hasselt is een brok evoluerend volksleven. Zo begint 'Hasselt kermis' nog steeds op de eerste zondag na Sint-Lambertus (17 september). Tot eind vorige eeuw was het een familiegewoonte om op die dag de eigen kruidendrank aan te bieden. Met zijn kruidenmenging behoort de drank tot de beroemde reeks der Kempische elixirs. Hij heeft als basis bijvoet, dat hier dikwijls met alsem als volksnaam wordt aangeduid, naast koriander, hysop, gentiaan, munt, melisse, anijs, venkel, ... en met zwarte bes als zoetmaker. Na drie weken trekken in jenever beschouwde men de infusie op Sint-Lambertusdag als klaar voor de komende feestdagen, vandaar ook de naam. Deze opwekkende maagbitter van 22% vol kan zowel als aperitief of als digestief genuttigd worden.

Het Sint-Lambertusdrèpke wordt exclusief voor het Nationaal Jenevermuseum geproduceerd.

Multimedia

Recent toegevoegd

Stadsuurwerkmaker van Hasselt van 1602 tot aan zijn dood op 24 september 1625. Hij leverde in 1612 een...
Eugène Hyacinthe Joseph François Pollenus , werd geboren in Kermt in 1796 als oudste zoon van notaris en...
Van 1951 tot 1955 werd het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux rondgedragen doorheen de hele...
Alexis Van Geel (Vangeel), geboren in 1890 in Hasselt als zoon van Albert en van Maria Emelia Broeders...
Was op leercontract bij Romain Willems-Pollaris. Daarna opende hij een horlogewinkel met atelier in Genk...
Zoon van Borzée-Willems . Behaalde het diploma van horlogemaker aan het Technicum in Antwerpen en liep...
Renée Willems , dochter van Willems-Pollaris, huwde met Jean Borzée, afdelingshoofd bij het...