You are here

Het Sint-Lambertusdrèpke

Description

Auteur: Jacques Collen

Hasselt is een brok evoluerend volksleven. Zo begint 'Hasselt kermis' nog steeds op de eerste zondag na Sint-Lambertus (17 september). Tot eind vorige eeuw was het een familiegewoonte om op die dag de eigen kruidendrank aan te bieden. Met zijn kruidenmenging behoort de drank tot de beroemde reeks der Kempische elixirs. Hij heeft als basis bijvoet, dat hier dikwijls met alsem als volksnaam wordt aangeduid, naast koriander, hysop, gentiaan, munt, melisse, anijs, venkel, ... en met zwarte bes als zoetmaker. Na drie weken trekken in jenever beschouwde men de infusie op Sint-Lambertusdag als klaar voor de komende feestdagen, vandaar ook de naam. Deze opwekkende maagbitter van 22% vol kan zowel als aperitief of als digestief genuttigd worden.

Het Sint-Lambertusdrèpke wordt exclusief voor het Nationaal Jenevermuseum geproduceerd.

Multimedia

Recent toegevoegd

Als gevolg van een plechtigheid in 1954 waar het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux rondgedragen...
Alexis Van Geel (Vangeel), geboren in 1890 in Hasselt als zoon van Albert en van Maria Emelia Broeders...
Was op leercontract bij Romain Willems-Pollaris. Daarna opende hij een horlogewinkel met atelier in Genk...
Zoon van Borzée-Willems . Behaalde het diploma van horlogemaker aan het Technicum in Antwerpen en liep...
Renée Willems , dochter van Willems-Pollaris, huwde met Jean Borzée, afdelingshoofd bij het...
Clement Van Straelen werd geboren in Hasselt in 1875 als enige zoon van rentenier Henricus Vanstraelen (...
Louis De Wolf werd geboren als Jacob Lodewijk op 26 februari 1881 in Boechout nabij Antwerpen. In 1909...
Echtgenote van Albert Moermans . Sinds 1950 volgde zij een schriftelijke cursus als horlogehersteller...
Op de hoek van de Aldestraat en de Hoogstraat stootte je in de 19de eeuw op bakkerij Lieben. Drie...
Albert Moermans ging in 1933 als leerjongen in de leer bij Jean Willems en haalde in 1940 zijn...