You are here

Kruidenierswinkels Centra

Description

Ondernemer Jacob Fokke Schuitema startte in 1888 een kruidenierszaak en groothandel aan het Damsterdiep in Groningen. Zijn neven Dethmer en Dirk Eildert Schuitema namen de zaak aan het begin van de 20ste eeuw over en concentreerden zich op het groothandelsbedrijf. Dat legde hen geen windeieren. Tot in de wijde omtrek vonden de kruideniers de weg naar groothandel Schuitema.

De broers Schuitema wilden meer. In 1931 namen ze het initiatief voor de bundeling van de inkoopkracht van twaalf grossiers verspreid over het land. Ze droomden van een groot samenwerkingsverband tussen winkeliers en grossiers. Op die manier kon de grossier de belangen van de kruidenier verdedigen bij de fabrikanten. Daarom ontwikkelden ze een winkelformule voor de ondernemers die op dat moment zelf zaken deden met hun inkoopcentrale. Dat samenwerkingsverband startte vanaf 1933 onder de naam Centra. In de jaren '50, '60 en '70 groeiden Schuitema en Centra fors.

In Belgisch Limburg en Luik bestonden ook heel wat Centra-winkels. Heel wat van die winkels werden bevoorraad door de firma Koloniale Waren Janssens & Gilissen. Zij zorgde voor de import, verwerking en distributie van 'koloniale waren': koffie, thee, specerijen, cacao, suiker, tabak, enz. Hasseltse Centra-winkel lagen onder andere in Kermt (In de trompet), op de Botermarkt (mevr. Bonneux?), aan de Luikersteenweg, aan de Koningin Astridlaan (zussen Vanstraelen), aan de Maastrichtersteenweg nr. 100 (zussen Meuris) en in Kuringen: Jean Pascal in de Overdemerstraat en mevr. Kronix in het centrum. Concurrentie voor Centra waren de winkels van Limburgia of van de Brusselse firma Victoria (chocolade, snoep, koekjes).

Maar eind jaren '70 gaat het met de groei een stuk minder hard. De economische tegenwind maakt klanten prijsbewuster. Ze kiezen meer en meer voor voordeliger concurrenten. Schuitema besluit om een nieuwe koers te varen. Het ontwikkelt een spiksplinternieuwe winkelformule: C1000. Ook in Hasselt hadden de Centra-winkels het steeds moeilijker door de concurrentie van grootwarenhuizen en de stijgende administratieve rompslomp. Uiteindelijk verdwenen ze volledig uit het straatbeeld.

Multimedia

Referenties

De Koloniale Waren - Janssens & Gilissen 1926-1977 (2008)
Titel: 

De Koloniale Waren - Janssens & Gilissen 1926-1977 (2008)

Jaar van uitgave: 
2008
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...