You are here

Multicultureel Runkst

Description

Als je in Runkst wandelt is de kans vrij groot dat je iemand van vreemde origine tegenkomt. Runkst is dan ook een van de meest multiculturele wijken in Hasselt. Van de 10.000 inwoners die Runkst rijk is, zijn er bijna 700 mensen met een andere nationaliteit. Daarbij komen nog de allochtonen die reeds Belg zijn geworden. Hiervan zijn geen cijfers beschikbaar. Er zijn ongeveer 230 Marokkanen, 100 Turken, 70 Spanjaarden en 40 Italianen. Dit zijn de groepen migranten die reeds langere tijd in Runkst wonen en die meestal in het kader van de mijnarbeid naar België zijn gekomen. De laatste jaren hebben zich ook asielzoekers in Runkst gevestigd: Indiërs, Pakistani, Rwandezen, Congolezen, Russen, mensen uit ex-Joegoslavië, enz. De verscheidenheid van inwoners maakt van Runkst een boeiende wijk.

Ook het verenigingsleven is gekleurder geworden. Runkst zou niet hetzelfde zijn zonder de Spaanse clubs Hispano Belga en Centro Pena Espanola. Deze clubs bestaan al jaren en bereiken met hun activiteiten, zoals Spaanse les, flamenco, wandelingen en kaartavonden, een heel gevarieerd publiek. De Chiro van Runkst werkt al een tijdje samen met de kinder- en jongerenwerking van Ter Hilst waardoor deze groep ook gemengd is geworden.

Op de Sint-Truidersteenweg is de Turkse moskee gevestigd. Dit is in de eerste plaats een gebedshuis van de Turkse gemeenschap maar zij geven ook graag rondleidingen aan geïnteresseerden die de moskee eens willen bezoeken.

Voor een multicultureel hapje of drankje kan men in Runkst op verschillende plaatsen terecht. De Spaanse clubs bieden een hele waaier van Spaanse lekkernijen aan. Er zijn een aantal kebabzaken en een Turkse winkel. Op de Sint-Truidersteenweg kan je terecht voor een lekker glaasje Marokkaanse thee in het Marokkaans café. 

 

UIt: Runkst ... warm aanbevolen, p. 62.

Fiche

Datering: 

Multimedia

Referenties

Runkst ... warm aanbevolen (2001)
Titel: 

Runkst ... warm aanbevolen (2001)

Ondertitel: 
Vroeger en nu (+ afzonderlijk fotoboek)
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2001
Cover: 

Recent toegevoegd

Stadsuurwerkmaker van Hasselt van 1602 tot aan zijn dood op 24 september 1625. Hij leverde in 1612 een...
Eugène Hyacinthe Joseph François Pollenus , werd geboren in Kermt in 1796 als oudste zoon van notaris en...
Van 1951 tot 1955 werd het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux rondgedragen doorheen de hele...
Alexis Van Geel (Vangeel), geboren in 1890 in Hasselt als zoon van Albert en van Maria Emelia Broeders...
Was op leercontract bij Romain Willems-Pollaris. Daarna opende hij een horlogewinkel met atelier in Genk...
Zoon van Borzée-Willems . Behaalde het diploma van horlogemaker aan het Technicum in Antwerpen en liep...
Renée Willems , dochter van Willems-Pollaris, huwde met Jean Borzée, afdelingshoofd bij het...