You are here

Heilig Hartmonument Stevoort (Sint-Maartenplein)

Description

Opschrift op het voetstuk: 'Stevoort aan 't Hart van Jezus, 8 december 1918'. Hoger op de zuil staat op de vier zijden 'Vincit Regnat Emperat', en aan de rechterzijkant staat: 'Voor altaar en haard 1940-1945'. 'E.P. Jozef Raskin, Louis Fransen.' Bovenop staat een Christusbeeld uitgehouwen in blauwe arduin.

Op de funderingsplaat is vermoedelijk later de gedenkplaat aangebracht met de volgende tekst: 'Hier werd geboren op 21 juni 1892 priester en missionaris Jozef Raskin, wegens vaderlandlievend verzet onthoofd te Dortmund op 18 oktober 1944'. Verder vinden we nog: 'gij hebt ons verlost, o Heer, van die ons kwelden en hen terug geslagen die onze ondergang gezworen hadden'. 'Als teken van dank en hulde aan het H. Hart van Jezus voor bijzondere bescherming tijdens de Wereldoorlog, hebben de inwoners van Stevoort onder het bestuur van Palmers Albert, burgemeester geplaatst 1920'. 'Stevoorts helden roemrijk gesneuveld voor God en voor vaderland'. 'Tot vrome herinnering aan Eerwaarde BB. Jos Wouters, geboren 3 maart 1906, stierf de marteldood op 30 mei 1965, samen met 30 medewerkers in Buta (Congo), na meer dan 30 jaar missiearbeid.'

* 1920: “Stevoort. / Sinds lang reeds werd er hier eene rondhaling gedaan om een standbeeld op te richten het H. Hart ter eere. Dat de goddsienstzin onzer dorpsgenooten nog levendig is, dat onze brave boerenmenschen hun geld aan iets anders dan aan gekheid weten te besteden, hoeft geen betoon: de geldinzameling heeft meer dan 20,000 fr opgebracht op ruim 2000 inwoners. Eindelijk dan ook is het standbeeld prachtig en ontzagwekkend opgerezen, in marmer gebeiteld. Zegenend troont het H. Hart met wijd uitgestrekte armen boven het breede dorpsplein en een straal van eindelooze liefde ligt in het kunstig beeld te lezen. Verleden Zondag (nvdr: 30-05) werd het plechtig, onder grooten toeloop van volk ingehuldigd en het was waarlijk aandoenlijk te zien hoe de nieuwsgierige maar tevens diep-kristelijke menigte met gespannen aandacht de feestrede van pater Geerebaert afluisterde. Met volle, krachtige stem, predikte hij den lof van het H. Hart dat ons allen den vrede heeft geschonken dat in bijna alle katholieke landen als de redder van het lijdende menschdom wordt erkend. Het was aan de inwoners niet genoeg geweest het H. Hart in hunne huizen te laten inwijden, zij wilden het ook nog openlijk, als Koning der aarde, hulde en eere bewijzen. Ook zal Stevoort onder de zegenende en zekere bescherming van het H. Hart, van allen tijdelijken ramspoed bevrijd blijven. Aan allen, die zoo mild hebben bijgedragen, om iets dergelijks tot stand te brengen, mag openlijk hulde en dank worden gebracht.” (1)

* 1948: “Stevoort / Repatriëring  — Morgen Donderdag om 10,30 u. zal de plechtige lijkdienst gevolgd door de begrafenis plaats hebben van onze dorpsgenoot Louis Franssens, verplicht te werk gestelde, die op 29 November 1944 overleden is te Hannover (Duitsland) ten gevolge van een luchtbombardement. Het stoffelijk overschot zal om 9.45 u. op ’t dorpsplein aankomen. Er heeft dan een plechtigheid plaats aan het monument der gesneuvelden, waar de namen van Eerw. Pater Jozef Raskin en van Louis Franssens zullen onthuld worden. Hierna wordt de lijkkist, door vroegere werkmakkers, naar de kerk gedragen, waar de godsdienstige plechtigheid zal plaats hebben. De schoolkinderen en alle groeperingen der gemeente zullen aan deze laatste hulde deelnemen.” (2)

(1) Het Algemeen Belang der Provincie Limburg, 06-06-1920, p. 2.; (2) Het Belang van Limburg, 08-12-1948, p. 6.

Fiche

Betekenis: 

oorlogsmonument

Datering: 
1920

Referenties

pp. 17-19 Tijdens de oorlog was de godsvrucht tot het Heilig Hart tot grote bloei gekomen. Deze devotie...
Stevoort ... warm aanbevolen (2002)
Titel: 

Stevoort ... warm aanbevolen (2002)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2002
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...