You are here

Bastin, Arthur (1882-1961)

Description

Auteur: Karin De Greeve

In Hasselt doet de Franse inlichtingendienst een beroep op gewezen rijkswachter Arthur Bastin. Hij krijgt de opdracht een netwerk uit te bouwen in bezet België en het Noorden van Frankrijk. Zijn contactpersonen verblijven in Maastricht. De verzamelde informatie heeft voornamelijk te maken met de Duitse troepenbewegingen via het spoor. Voor de geallieerde troepen is het belangrijk om te weten hoeveel Duitse soldaten richting front komen, met welke wapens en materieel. Met die wetenschap, onder meer dankzij de Limburgse netwerken, kunnen ze hun verdediging beter organiseren, dat is onder meer het geval geweest bij de Slag van Verdun.

Het netwerk Bastin is niet alleen in Limburg actief. Ook in Brussel, Schaarbeek, ’s Gravenbrakel, Deux-Acren, Gent, Charleroi en het noorden van Frankrijk werken agenten in dienst van Arthur Bastin.

Arthur Bastin wordt op 5 februari 1916 opgepakt en veroordeeld tot 10 jaar dwangarbeid. Dat betekent meteen het einde van zijn netwerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog engageert Bastin zich opnieuw in het verzet. Op 29 september 1940 pakken de Duitsers hem op. Hij blijft in het concentratiekamp tot 25 februari 1943. 

Weetjes: 

* 1935: "Overlijden — Wij vernemen het overlijden van Mme Florentine Hortense De Bruyne, echtgenoote van Mr Arthur Bastin; geboren te Moerbeke, den 15 Februari 1890, en overleden te Hasselt, den 25 Maart 1935, voorzien van de laatste H. Sacramenten. De lijkdienst gevolgd van de begrafenis, zal plaats hebben te Hasselt, op Donderdag 28 Maart, om 9 uur. Oprechte deelneming." (3)

* 1948: "Onderscheiding. — De Heer Bastin Arthur uit Hasselt, ambtenaar verbonden aan de Generale Staf werd vereerd met het Burgerlijk Kruis 1ste Klas en tot Ridder in de Orde van Leopold II, benoemd als blijk van waardering voor bewezen diensten, hij is tevens gemachtigd tot het voeren van de ere-titel van zijn ambt. Wij wensen aan deze verdienstelijke Weerstander en Politieke Gevangene van harte proficiat." (4)

 

(1) Archief Erfgoedgeneraal Karin De Greeve; 2) Archief André Verheyen, Dilsen-Stokkem; (3) Het Belang van Limburg, 28-03-1935, p. 2.; (4) Het Belang van Limburg, 12-09-1948, p. 12.

Fiche

Naam: 
Arthur Bastin
Geboorteplaats: 
Oudenaarde
Geboortedatum: 
19.09.1882
Plaats van overlijden: 
Eupen
Datum van overlijden: 
26.12.1961
Belangrijk op het vlak van: 
WOI
Beroep: 
leider van spionagenetwerk

Multimedia

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...