You are here

Description

* 1961: "Thans beleven we een opwindende en bijna revolutionaire periode inzake de distributie en de verkoop van produkten van alledaags verbruik. (…) Gedaan met de goocheltoeren, gedaan met zogezegd als aan de klanten aangeboden geschenken die duur kosten en die ze onrechtstreeks betalen. Nu, rolt de echte handelaar zijn mouwen op om het goed gevecht van de beste aankoopprijzen te leveren. Hij vecht tot de laatste centiem vermindering, opdat zijn klanten minder zouden moeten betalen voor een artikel waarvan de kwaliteit dezelfde blijft. In één woord, de rollen zijn omgekeerd en men wettigt thans de fameuse formule: De klant is koning. Hij heeft nu het recht de beste prijzen te eisen, 't is te zeggen de het laagste en de beste kwaliteit, niet alleen voor enkele, maar voor alle in het magazijn aangeboden produkten. (…) Voortaan zult U onder één zelfde dak 20 voedingswarenhuizen vinden waarvan de meest voorname sectoren zijn: Vleeswaren, Charcuterie, Gevogelte, Vis, Wild, Specerijen, Crèmerie, Diepvrieswaren, Fruit en Groenten, Wijnen, Likeuren, Textiel en Onderhoudsprodukten. (…) Er zal een parking zijn voor diegenen die zich per auto verplaatsen. (…) Op boodschappen gaan in de Supermarkt Delhaize Le Lion wordt voor U een ontspannende wandeling, ook wanneer U vergezeld zijt van jonge kinderen, want de wagentjes zijn voorzien van 'n speciale zitplaats voor de kleintjes, die het zeker prettig zullen al rijdend met mama boodschappen te doen. Kortom, eindelijk krijgt Hasselt een Supermarkt die deze naam waardig is. Voortaan zult U op enkele minuten van uw woning, op de Guffenslaan te Hasselt, de Supermarkt Delhaize Le Lion vinden, die binnen enkele weken klaar zal zijn om U te dienen." (2) De supermarkt opende op zaterdag 21 oktober 1961 om 9 uur. (3)

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt (2) Het Belang van Limburg, 21-09-1961, p. 6. (3) Het Belang van Limburg, 18-10-1961, p. 3. (4) Het Belang van Limburg, 14-11-1972, p. 4. (5) Het Belang van Limburg, 19-08-1990, p. 8. (6) Bouwvergunningen,Technische Dienst - Ruimtelijke Ordening Stad Hasselt, geraadpleegd op 27-02-2012 (7) Plannen en tekeningen, Gevelrij Guffenslaan (Koning Albertstraat - Sint-Jozefsstraat), 1986, Technische Dienst - Ruimtelijke Ordening Stad Hasselt

Fiche

Adres: 
Hasselt
Kadastraal nummer: 
1-H-833-G-2
Capakey: 
71022H0833/00G002
Vorige functie(s): 

parking / grootwarenhuis

- 21-10-1961 (opening): Supermarkt Delhaize Le Lion (2, 3) (+ nr.16A)

Huidige functie: 

parking

2011: Easy Parking

Beschrijving buitengevel: 

Rechthoekig gebouw met plat dak. Op de gevel hangt een groot reclamepaneel van 'Group GL project Development' (anno 2011). Parking en ernaast gelegen winkeldepot (nr.16A) maken deel uit van hetzelfde gebouw. Links ligt de ingang van de parking, rechts die van het winkeldepot.

Verbouwingen: 

In 1972 had supermarktketen Delhaize in dit gebouw nog steeds een filiaal, zo blijkt uit een foto uit de krant Het Belang van Limburg van dat moment. Het gebouw grensde direct aan de kazerne. (4) Het gebouw is ook afgebeeld op een gevelplan uit 1986: twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Eerste bouwlaag, rechts grote vitrine en deur, links een grote garagepoort of doorgang? Tweede en derde bouwlaag: rechthoekige ramen. (7)

Algemeen: 

- halfopen bebouwing
- perceelgrootte: 126 m2

Referenties

Oom Bernard aan het Woord (1961)
Titel: 

Oom Bernard aan het Woord (1961)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
21/09/1961
Pagina('s): 
6

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...