You are here

Paardenstallen Herkenrodeabdij

Description

Auteurs: Sofie Houben, Marc Willems

De paardenstallen binnen het abdijhoevecomplex van Herkenrode werden gebouwd in de tweede helft van de 17de eeuw, een periode waarin de abdij moest bekomen van de woelige jaren van de Tachtigjarige oorlog (1568-1648). De abdij floreerde vanaf 1653 wederom onder het bewind van abdis Anna Catharina de Lamboy. Een heropleving die zich onder meer uitte in een grote bouwcampagne. Voor een goed beheer liet ze alle eigendommen van de abdij in kaart brengen door landmeter Peter Meysman uit Lebbeke. Zijn opmetingsplan is de oudste iconografische bron voor de paardenstallen.

De paardenstallen sloten niet aan bij de U-vormige abdijhoeve en het neerhof maar stonden tussen de hoeve en de eigenlijke abdijgebouwen. Ze lagen langs de weg die leidde van het poortgebouw naar de residentie van de abdis. Samen met de kloostermuur sloten de paardenstallen het zuidelijke deel van het hoevecomplex af. De oostelijke gevel van de stallen werd tegen een oude scheidingsmuur van het klooster gebouwd, die van de stal richting de kerk liep. De paardenstallen waren via de weg ook verbonden met de abdijhoeve, het knechtenhuis, de pachterwoning, de stallingen en de tiendschuur.

De ligging van de paardenstallen was goed ingepland. Nadat de bezoeker doorheen het poortgebouw was gepasseerd, kon hij een mooie dreef nemen om via een monumentale poort in de scheidingsmuur het domein van de abdis en de dames te betreden. De paardenstallen werden gebruikt als onderdak voor de paarden van de abdis, de dames en hun bezoekers. De koetsen werden geparkeerd in de koetshuizen aan de abdijhoeve. Het is moeilijk te achterhalen of in de paardenstallen een woongelegenheid was voor eventuele paardenknechten. Vermoedelijk verbleven ze zoals de andere werklieden in het gebouw voorzien voor ambachtslui op de ambachtelijke zone tussen de brouwerij en het vissers- en huidevettersgebouw. Het is ook mogelijk dat de knechten op een kleine slaapstede sliepen, dichtbij de paarden.

Opvallend is dat de paardenstallen ondanks hun functie toch relatief rijkelijk was uitgevoerd. De stallen bestonden oorspronkelijk uit één gebouw van één bouwlaag en negen traveeën onder een gebogen zadeldak. De buitenmuren werden opgeluisterd met S-vormige ankers en de zijgevels met aandaken, vlechtingen, top- en schouderstukken. Baksteen en natuursteen (mergel- en kalksteen) waren de voornaamste bouwmaterialen. De wanden waren zowel aan de buiten- als de binnenzijde rood gekaleid. De noordelijke gevel had eerder het uitzicht van een woonhuis dan van een paardenstal. De paardenstal is aldus een getuige van de rijkdom van de abdij in deze periode. Het uitzicht van de paardenstallen veranderde sterk in de loop van de 19de eeuw.

De Franse Revolutie in 1789 luidde het einde van de macht en de rijkdom van de cisterciënzerinnen op Herkenrode in. Binnen de antigodsdienstige politiek van de Fransen was geen plaats meer voor adel en clerus. De zusters op Herkenrode vluchtten de Rijn over of traden toe tot een andere gemeenschap (bijvoorbeeld de begijnen). Ze zagen met lede ogen toe hoe anderen de abdij overnamen en deze mismeesterden. Hun goederen werden door de Franse machthebbers verbeurd verklaard. Op 19 februari 1797 ging Herkenrode tijdens een openbare verkoop in Maastricht ten slotte onder de hamer.

Op 5 december 1974 werd de hele site bij Koninklijk Besluit als monument en als historische landschap beschermd. De Zusters van het Heilig Graf namen hun intrek in het abdissenkwartier en sinds een aantal jaren worden de overgebleven gebouwen van de abdij terug in hun oude glorie hersteld.

(1) Bisschoppelijk Archief Luik, Abbaye de Herkenrode à Kuringen, G I, nr. 5-9, Register inhoudende specificatie, designatie, metinge van alle die goederen … toebehorende het edel clooster van Herkenrode … in den jaere 1669-1670.; (2) Stedelijke Bibliotheek Luik, voorbereidende tekening en kopergravure van Remacle Le Loup van een zicht op de Herkenrode-abdij voor de boekenreeks Les délices du Païs de Liège et de la comté de Namur, ca. 1740.; (3) Aartsbisschoppelijk Archief Mechelen, Abdij Herkenrode, Inleijdinge of Cort Begrijp (…), ongedateerd, [ca.1791-1794]); (4) Archief van de familie A. Hermant, destijds te Parijs. Opgemaakt door G. Claes: État des bâtiments de Herckenrode en 1813. Verklarende legende, toegevoegd door G. Claes. (Uit: 200 jaar leven wonen werken/29 Paardenstallen van de abdis, thans pachterwoning); (5) Primitief Kadaster (1843), Kuringen, Sectie E.

Fiche

Adres: 
de paardenstallen
Herkenrodeabdij 5
3511 Hasselt
Huidige functie: 

2015: zelfbedieningsrestaurant De Paardenstallen (vanaf 29-03-2015)

Referenties

De privatisering en aftakeling van Herkenrode vanaf 1797 (2002)
Titel: 

De privatisering en aftakeling van Herkenrode vanaf 1797 (2002)

Titel Verzamelwerk: 
Herkenrode 'abdij en levend monument'
Plaats van uitgave: 
Deurne
Jaar van uitgave: 
2002
Redactie: 
Michel Van der Eycken
Kind van Herkenrode (2009)
Titel: 

Kind van Herkenrode (2009)

Ondertitel: 
Geschiedenis, herinneringen en generaties in beeld
Plaats van uitgave: 
Houthalen
Jaar van uitgave: 
2009
200 jaar leven, wonen en werken op Herkenrode (2004)
Titel: 

200 jaar leven, wonen en werken op Herkenrode (2004)

Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2004

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...