You are here

Oud openluchtzwembad - 'Les Bains Hasseltois'

Description

In het begin van de 20ste eeuw werd er vooral gezwommen in het kanaal in Stokrooie, wat voor de meesten toch wel enkele kilometers fietsen betekende. In 1913 werd daarom besloten de Hasseltse Zwemvereniging op te richten. Hun eerste werk was een eigen zwembad graven aan de Willekensmolenstraat. Het groenwitte zwembad was 12 bij 33 meter groot, 1 tot 2,25 meter diep en werd gebouwd onder leiding van vier Hasselaren: Charles Preveneers, Fernand Croonenbergs, Robert Deplée en Jules Hermans.

Het zwembad en een kantine werden uitgebaat door de zwemvereniging zelf. Het water was afkomstig uit de Demer en de Stiemer en was dus steeds erg koud. In 1941 kwam de omschakeling en werd water uit 'het watermachieneke' gebruikt. Rond de jaren 1960 werd het zwembad uit financiële nood gratis afgestaan aan de stad Hasselt. Na de bouw van het nieuwe overdekte zwembad in 1963, werd begonnen met de afbraak van het zwembad in de Willekensmolenstraat.

* "1913–1964: het eerste openluchtzwembad van Hasselt / Steek de Boudewijnlaan in de richting van de brandweer en de watertoren, en je bevindt je op de plek waar het eerste openluchtzwembad van Hasselt gegraven werd. Meer dan een eeuw geleden, in 1913 om precies te zijn, namen enkele Hasseltse zakenlui het initiatief om zo snel mogelijk een zwembad uit te baten aan de Willekensmolenstraat. ‘Les Bains Hasseltois’ opende jaarlijks de deuren begin mei en sloot - afhankelijk van hoe warm de nazomer was – de deuren in de loop van september. Met de typerende groen-wit gestreepte kleedhokjes en kleurrijke figuren als Nest Schouterden en Jean Letz, was het zwembad gedurende de hele zomer the place to be. Op zondag kon er tot 500 man aanwezig zijn. Daarbij werd nauwgezet gewaakt over de zwemvaardigheid van wie in ‘het diep’ wilde gaan, maar ook over de sleutels van de hokjes, die weleens op de bodem verdwenen. / Politieagent bewaakt de goede zeden / Er waren 400 handtekeningen nodig om het stadsbestuur ervan te overtuigen dat de goede zeden niet in het gedrang zouden komen. De afspraak was dat een agent een oogje in het zeil zou houden. De zwemuren werden keurig ingedeeld; tijdens de voormiddag was er mogelijkheid tot gemengd zwemmen. In de namiddag volgden aparte zwemstonden voor jongens en meisjes. ’s Avonds werd afgesloten met gemengd zwemmen. Op donderdagnamiddag – vroeger was het niet op woensdag maar op donderdag een halve dag school - mocht de jeugd gratis zwemmen op voorwaarde dat ze zich gescheiden omkleedden. ‘Of er ook werkelijk iedere dag een politieagent aanwezig was, is maar de vraag,’ lacht Clem Reynders. ‘Maar wellicht was de strenge redder Nest Schouterden ook een man van eer, de iedereen en alles letterlijk in de juiste banen leidde. Met Nest viel niet te lachen. En wie het te bont maakte vloog gewoon buiten. Niemand heeft Nest ooit zien zwemmen. Algemeen wordt zelfs aangenomen dat Nest niet kon zwemmen. Dat belette hem niet om toch af en toe een zwemmer in de problemen uit het bad te halen. Hij beschikte daarvoor over een nuttig attribuut; een lange stok met aan het uiteinde aan ring.’ (...)" (1)

 

(1) Oud zwembad - Jeugdsentiment: verhalen over het oud Hasselts zwembad langs de Willekensmolenstraat, Kunst en Erfgoed in de Kijker, 12-09-2015 (uitgave Het Stadsmus Hasselt)

Fiche

Adres: 
Openluchtzwembad
Willekensmolenstraat
Hasselt
Naam van het gebouw vroeger: 
'Les Bains Hasseltois'
Periode of stijl: 
1913
Opdrachtgever: 
Hasseltse Zwemvereniging
Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- 1913: Hasseltse Zwemvereniging

- ca. 1960: Stad Hasselt

Vorige functie(s): 

zwembad en kantine

Multimedia

Recent toegevoegd

Het perk op het Oud Kerkhof , aangelegd tussen 1929 en 1931, kwam er ter ere van de gesneuvelden van de...
In zijn familiegeschiedenis over de familie Cools, uitgegeven in samenwerking met lic. Roger Janssen in...
Horlogemaker Josephus Ludovicus Stoop werd geboren in Wijnkel (O-Vl.) in 1841. In 1867 trouwde hij in...
Auteur: Henri Polus De brouwerij Hoogbrug was gelegen aan de brug over de Demer aan de Kempische...
Albert Stanislas Laskiewicz werd geboren op 22 april 1857 in Brodnica (Polen). Op 2 april 1892 trad hij...
August Buekers, die in 1895 het levenslicht zag in Schulen, was vele jaren onderwijzer en nadien...
De familie van of de Wideu voerde als wapen «in vair een verhoogde gouden dwarsbalk, beladen met een...
Hij zou stadsuurwerkmaker van Hasselt geweest zijn (hij herstelde er de stadsuurwerken in 1740). Hij...
Gepensioneerd leraar Technische school te Genk maar herstelt klokken en uurwerken als hobbyist. Hij...