You are here
Description
Een andere stokerij in Kuringen was die van de familie Motmans. Eigenlijk was stokerij Motmans geen stokerij in de ware zin van het woord. Er werd nooit moutwijn gestookt, wel werden en worden nu nog altijd allerlei sterke drank verkocht, die bekomen is door versnijding, vermenging of infusie.
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog bracht Henri Motmans (geboren in 1918) zijn eerste jenever 'Motmans' aan de man. Met de fiets doorkruiste hij Limburg, noteerde de bestellingen en leverde met een gehuurde auto zijn eigen producten in kleine kruidenierswinkeltjes. In 1945 startte hij zijn bedrijf LIMODI (Likeuren Motmans Distillerie) en in 1946 kocht hij een vrachtwagen voor 47.000 fr. Gedurende de eerste jaren na de oorlog was het zeer moeilijk de nodige zuivere alcohol te bekomen; hij kreeg slechts tien liter per maand om te versnijden, nauwelijks genoeg voor een dertigtal flessen afgewerkt product. Henri ging een associatie aan met een boekhouder uit Hasselt, maar dat liep slecht af. In 1950 moest hij daardoor helemaal opnieuw beginnen. De zaak kwam weer van de grond en in 1962 kon hij van zijn vriend Vandelaer het merk HOLLANDIA overnemen. Al snel bracht hij een gewaardeerde citroenjenever en een bessenjenever op de markt. Een paar vertegenwoordigers kwamen het werk wat verlichten, maar 'Motmans' bleef in feite een éénmanszaak.
Van zijn beide zonen, Roland en Clement, kwam alleen de eerste in het bedrijf terecht. 'Ik heb van kleins af niks anders gezien dan jenever,' vertelde Roland. Ondanks een zware ziekte hield hij nog lang zijn zaak recht. Fles per fles werd door Roland gevuld en van een stop voorzien; de etiketten werden één voor één met de hand opgeplakt. In de winkel wordt wat afgekletst door toevallige klanten die met een 'drèpke' de charme vonden van een echt ambachtelijk bedrijf. Motmans leverde ook 'Champagne', een schuimwijn met de naam "Comte de Curange", die vooral bij recepties en feestjes gretige afnemers vond.
Uit: Kuringen Sint-Jansheide Schimpen Tuilt Stokrooie / Warm aanbevolen (2004), pp. 27-28.