Aldestraat 14 - uit: Voeding Quetin heeft nu nieuwe specialiteitenzaak (1979)

Description

Demerstraat 38, het rendez-vous van de grote wijnen en de vorstelijke voeding

Eten en drinken zijn voor de hedendaagse mens meer geworden dan een gewone nooddruft. In de loop van eeuwen beschaving werden deze behoeften opgetild tot een ware meerdimensionele kunst, welke men de gastronomie noemt. Van de gastronoom heeft Simon Arbellot ooit gezegd, dat hij een «lekkerbek is, die de smaaksensaties weet te ontleden».

Hoe dan ook, toerisme, vreemdelingenverkeer en kontakt onder de volkeren hebben de grenzen ook wijdopen gegooid voor alle kulinaire specialiteiten van haast heel de aardbol, zodat we thans in een wijnhandel de vorstelijke Franse bourgogne aantreffen naast het vurige «stierebloed» van de Hongaarse Poesta, de oude vertrouwde Hollandse gouda, naast een Franse brie, een Italiaanse gorgonzola, een Zwitserse emmenthaler of een Engelse cheddar. Kortom iedere streek in en buiten de EEG, die wat lekkers te bieden heeft, kan dit nu dankzij de veilige bewaarmethoden tijdens een snel transport van heinde en verre op onze tafel brengen, of in de etalages van de fijnkostvoedingszaken.

De gouden krans van al deze lekkere hapjes of wijnen onder één dak verenigen en te koop aanbieden is de bedoeling van de Hasseltse voedingsekspert Quetin, in zijn zopas geopende speciaalzaak in de Demerstraat 38 (oud huis Marquet) te Hasselt.

HUBERT WOUTERS EN DOCHTER

Voeding is al bijna een halve eeuw traditie in het huis Quetin, dat evenwel niet onder deze naam te Hasselt is gesticht. In december 1934 startte namelijk in de Dr. Willemsstraat te Hasselt Hubert Wouters een winkel van algemene voeding. Hij werd hierbij flink gesekundeerd door zijn dochter Lena. Hoe kieskeurig beiden wel waren op de kwaliteit van hun podukten, moge blijken uit het feit dat ze reeds in 1937 de ereprijs van de stad wonnen in een wedstrijd voor de etalage met het mooiste kwaliteitsfruit, uitgeschreven door de Belgische Boerenbond.

De voedingszaak Wouters nam uitbreiding en verhuisde naar de Aldestraat 10, net op vrijdag 10 mei 1940, de dag dat de Duitse legers ons land binnenvielen. Een dag om nooit te vergeten! Maar de zaak werd verhuisd en zou er door de oorlogsjaren voortvegeteren tot bij de bevrijding. Ondertussen was de dochter, Lena Wouters, in 1943 gehuwd met Paul Quetin, slager van beroep, bij zijn vader Jozef Quetin, met dertien jaar ervaring, dus ook vertrouwd met de voedingssektor.

NIEUWE ZAAK

Reeds werden na de bevrijding plannen gemaakt om de winkel op nr. 10 te moderniseren, toen een vliegende bom de buurt en ook de voedingswinkel Quetin-Wouters totaal vernielde. De handel werd evenwel in dezelfde straat voortgezet in het pand nr. 14 dat werd aangekocht. Vanaf dat ogenblik begonnen de uitbaters zich ook meer en meer te specialiseren in fijnkost, kazen, uitgelezen charcuterie en wijn.

In 1951 werd het pand volledig afgebroken en kreeg Voeding Quetin een nieuwe infrastruktuur met 60 vierkante meter verkoopoppervlakte. In 1963 werd het pand nr. 12 erbij genomen en steeg de oppervlakte van 60 tot 120 m2.

In 1968 brak de tijd aan van de tweede generatie met de komst van de eerste zoon Raymond, die het jaar voordien in het huwelijk was getreden met mej. Collette Govaerts. Hij had de stiel van de laagste sport af geleerd, was nu volledig thuis in de voedingsbranche, maar zou zich vooral specialiseren in wijnen en likeuren. Op 1 januari 1971 stichtten de ouders Quetin-Wouters met hun zoon Raymond een PVBA. Deze stap werd het sein voor een derde verbouwing die de winkel aan de Aldestraat op 200 m2 bracht.

Hoezeer Voeding Quetin is geëvolueerd naar specialisatie in verse fijnkost moge wel blijken uit volgende cijfers. In 1963 was nog 80 procent van de omzet droge voeding. In 1973 was het reeds 60 procent verse voeding en thans ligt dit cijfer nog hoger.

In 1976 werd ook de tweede zoon Guy Quetin-Huygh in de PVBA opgenomen en vestigde hij een tweede verkooppunt: de Superette Quetin te Bolderberg met een verkoopoppervlakte van 350 m2.

HET NEUSJE VAN DE ZALM

Met de opening van een derde verkooppunt aan de Demerstraat 38 te Hasselt (tel. 011-22.10.23 en 22.37.62) heeft het Huis Quetin de bedoeling daar zijn klantenpubliek het neusje van de zalm te brengen op stuk van voedingsspecialiteiten en wijnen. Je vindt er de prinsen van de Franse bourgognes, naast de elite van Bordeaux, de Loire, de Beaujolais en de Côte du Rhône, naast ook vorstelijke champagnes, het kruim van de Spaanse sères of de Portugese portwijnen.

In de voeding nemen de bereide vleeswaren - specialiteiten uit talloze landen – een grote plaats in. De Italiaanse Parma-hespen hangen er broederlijk naast de Franse van Bayonne en de echte gerookte uit onze Belgische Ardennen. Lekkernijen uit alle ons omringende landen, vers en in blik, paté de foie gras, naast een keure van andere patés, wild in het seizoen en niet te vergeten, dagelijks sappige en aan het spit knapperig gebakken kip.

Voeding Quetin is allang bekend om haar grote keuze van kaas, uiterst vers en meestal rechtstreeks ingevoerd uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Engeland en Nederland (met de beroemde kaas «Maagd van Holland») en natuurlijk ook de beste kaassoorten van eigen bodem.

Dit alles zal nu ook in optimale omstandigheden te koop zijn in de Demerstraat 38, waar je ook iedere weekdag terecht kunt voor de hele korf van verse zeevruchten, schaaldieren, gerookte zalm, heilbot, rivierpaling en forel. En vergeet niet, dat je bij onverwacht bezoek nooit met je gasten in verlegenheid zit, want dan is er nog Voeding Quetin met haar door het huis zelf dagelijks met veel liefde bereide koude schotels, koud buffet, feestschotels, slaatjes en sausjes, kortom een koud banket om van te snoepen. In de Demerstraat 38 moet je werkelijk eens binnenlopen. Je bent er dan meteen vaste klant…

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...