You are here

Bombardementen op Runkst

Description

De Eerste Wereldoorlog bracht wel ellende mee voor de Runkstenaren zoals voor alle Hasselaren, maar was geen aanleiding tot een speciale historische gebeurtenis in Runkst.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) vormde Runkst niet rechtstreeks het decor tot een militair treffen. Maar vooral tegen het einde van de oorlog had het te lijden onder bommeninslag, een gevolg van foutgerichte objectieven die voor het station bestemd waren. Wel hadden de Runkstenaren als eersten het voorrecht om de Canadese bevrijders op hun grondgebied te mogen verwelkomen.

Runkst ontwaakte uit zijn vredesslaap toen op 10 mei 1940 Duitse Stuka's op het station en over de stad neerdoken. Wereldoorlog II was een feit geworden. Gedurende de oorlogsjaren betoonde de bezetter weinig aandacht voor de periferie van de stad.

De situatie veranderde duidelijk in het laatste oorlogsjaar toen de geallieerden de cruciale verkeersknopen kwamen bombarderen. Met het station in de buurt kreeg Runkst hier meer dan zijn deel van. De bevolking was zich terdege bewust van de voortdurende dreiging en stuurde met dat doel voor ogen twee mannen met een bel de straat op om zo nodig alarm te slaan. Zo werden de inwoners gewaarschuwd bij het minste alarm. Het 'Eekfabriekske' in de Olmenstraat was het verzamelpunt in geval van luchtaanvallen.

Op zaterdag 8 april 1944 werd het rangeerstation en zijn omgeving zwaar getroffen door een bommenregen. Het paasbombardement verwoestte een aantal gebouwen langs de Kuringersteenweg en enkele huizen in de Tommelenstraat en de Spoorwegstraat. Deze eerste vloedgolf kostte 43 doden. De tweede luchtaanval van 10 april was ook gericht op het sporencomplex dat 156 voltreffers kreeg. Hier werden 230 goederenwagons van de Duitse Wehrmacht vernield. Het achtste bombardement op Hasselt, dat van 13 mei 1944, trof verscheidene straten in Runkst. Honderden bommen sloegen in ten zuiden van het omvormingsstation of op landerijen bezijden de woningen van de Tommelenstraat en de spoorlijn Hasselt-Landen. Op de Runkstersteenweg en in de Gaarveldstraat werden meerdere woningen met de grond gelijk gemaakt. De waterleiding en de riolering op de Runkstersteenweg werden over een twintigtal meter onderbroken. Ook het elektriciteitsnet liep zware averij op.

Vreugde en herademing grepen de bevolking aan toen op 7 september omstreeks 10 uur de eerste tanks via Wijer, Stevoort en de Runkstersteenweg langs de overweg van de Boomkensstraat de stad binnenreden.

Jaren later waren de bommenkraters de geliefkoosde ontmoetingsplaatsen van de Runkster jeugd om te vissen naar katvis, om de eerste sigaret te roken of om te vrijen met het lief. De bommenkraters groeiden eveneens uit tot de ideale natuurlijke omgeving voor planten en dieren.

Uit: Runkst ... warm aanbevolen (2001), pp. 20-21.

* 1944: "«PERE SARLEE» ONTSNAPTE OP HET NIPPERTJE AAN DEN DOOD. Op den morgen van 12 September viel er een granaat, afgevuurd achter het kanaal door het dak van het huis van «Père Sarlée» in de Boomkensstraat. Het tuig viel door het dak en plafonds en kwam langs zijn bed terecht alwaar ze bleef liggen. Gelukkig ontplofte het ding niet. «Père Sarlée», die nu 86 jaar oud is, maar nog even goede moedige vaderlander gebeleven is als gedurenden den oorlog 1914-18, toen hij gedecoreerd werd voor zijn diensten aan het vaderland bewezen, haastte zich de gendarmerie te verwittigen. Het gevaarlijke tuig werd zonder incidenten weggehaald. - F.P.-" (1); Hyacintus Gustaaf Sarlée, winkelier in koloniale waren en herbergier, werd geboren in Hasselt in 1858 en overleed er in 1947. (2)

(1) Het Belang van Limburg, 14-09-1944, p. 2.; (2) Pro-Gen (Stadsarchief Hasselt)

Referenties

Runkst ... warm aanbevolen (2001)
Titel: 

Runkst ... warm aanbevolen (2001)

Ondertitel: 
Vroeger en nu (+ afzonderlijk fotoboek)
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2001
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...
Auteur: Jean Nicolaï Kunstschilder Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb werd in Hasselt geboren in 1889...
Pagina in opbouw. Informatie, foto's en verhalen over de Hasseltse politie zijn welkom. In 1991...
Auteur: Mieke Strauven Grauwzuster Gertrudis van Schaffelen kwam in 1626 aan in Hasselt, met als doel...

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...
Eerwaarde Heer Jozef Hubrechts was pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Hij overleed samen met zijn...
Van 2014 tot eind 2018 was Steven Vandeput minister van Defensie en Ambtenarenzaken in de federale...
Emiel Baptist werd geboren in 1895 in Godsheide als zoon van dienstknecht Andreas (Zonhoven 1847-Hasselt...
Auteur: Marc Jacobs Zie tekstpagina voor de uitgebreide beschrijving. Louis Berten werd geboren op 30...