You are here

Brillouet, Marc (1948-)

Description

Hasselaar Marc Brillouet startte zijn loopbaan als leraar Nederlands-Engels aan het Sint-Jozefscollege en het Vrij Technisch Instituut Heilig Hart en als leraar Engels aan het Erasmus Instituut. Vanaf 1975 werkte hij als losse medewerker voor Radio 2 Limburg ondermeer aan het programma ‘Tot de laatste man’. In 1978 stapte hij definitief over naar de VRT.  Tot 1980 werkte Brillouet in Brussel als presentator voor Radio 3 (het huidige Klara), maar keerde naar Limburg terug waar hij tot 1987 regisseur- presentator was voor Radio 2 Limburg (‘Melodie is een zondagskind’, ‘Hitriders in the sky’ en ‘In de operettesfeer’). Tot 1988 bleef Brillouet werkzaam in het onderwijs o.a. als coördinator Engels in het Vormingscentrum Syntra in Hasselt.

Vanaf 1987 werd Marc Brillouet full time producer en geraakte bij het grote publiek bekend door zijn programma’s ‘Hitriders’ en ‘ Funiculi funicula’ (september 1990 en eind 2009). In 1995 werd hij verantwoordelijk voor het avondprogramma ‘Hitwinkel’. Van 1990 tot en met 1994 presenteerde Brillouet samen met Julien Put het Eurovisiesongsfestival voor Radio 2. In 1999 stapte hij met zijn collega’s van de nationale programma’s definitief over naar Brussel en werd er verantwoordelijk producer voor de genreprogramma’s op de weekavonden van 22.00u tot 23.00u. Hij organiseerde daarnaast de Radio 2 ‘Eregalerij’, waarin uitsluitend aandacht wordt besteed aan Vlaamse producties. Van januari 2003 tot maart 2007 werkte Brillouet aan het zondagnamiddagprogramma ‘Viva Vlaanderen’ en was hij elke avond van maandag tot en met donderdag de stem achter het programma ‘De Lage Landen’.

Door de jaren heen werd Marc Brillouet organisator en presentator van druk bezochte concerten en muzikale evenementen, zoals ‘The Hitriders Flasback Party’. Hij verzorgde ook heel wat boeiende Radio 2 – interviews met internationale artiesten. Daarnaast hield Brillouet zich door de jaren heen intens bezig met het samenstellen van cd’s.  In de loop van zijn carrière schreef Brillouet enkele boeken waaronder twee over de lichte muziek uit de jaren ‘50 en ’60: ‘Hitriders’ (1990) en ‘Hitriders Plus’ (1992) en het boek ‘Strauss en Co’, (1999) een portret van de bekende walsdynastie.

In 1995 werd Marc Brillouet genomineerd voor de Limburgse Provinciale Mediaprijs. Een tijd lang zetelde hij in de raad van bestuur en de algemene vergadering van Zomeropera Alden Biesen.

Op 1 mei 2011 ging Marc Brillouet definitief met pensioen. Enkele weken later startte hij zijn eigen muzieksite www.hitriders.be. Op 31 maart 2012 werd Brillouet aangeduid als muziekambassadeur van het themapark De Sixties op het Provinciaal Domein van Bokrijk.

Bron: http://hitriders.be/bio

"Van januari 2010 tot en met april 2015 was Brillouet medewerker bij TVL, waar hij bijdragen leverde over muziek in het namiddagprogramma Studio TVL.

Woensdag 24 juni 2015 zette Radio 2 vivavlaanderen.be online, een website gewijd aan de Vlaamse muziek. De site bevat materiaal uit het VRT-archief, maar ook de nieuwste Vlaamse producties. Marc Brillouet is de motor achter de site en blijft als bezieler en redacteur in de toekomst samenwerken voor het uitschrijven van de diverse biografieën en het aanreiken van interviewmateriaal waarin de artiesten zelf hun levensverhaal vertellen.

In 2016 schreef Marc Brillouet een soundbook over de eerste "Erfgoed"-periode (1972-1982) van de Vlaamse zanger Willy Sommers. Het soundbook bestaat uit een rijk geïllustreerd boek en twee cd's..." (1)

Op 18 augustus 2017 verscheen bij platenfirma Universal het soundbook "Louis Neefs 80", waarvoor Marc Brillouet een uitgebreide biografie schreef. (2)

Naar aanleiding van de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten in 2017 produceerde en presenteerde Marc Brillouet in de loop van de maand augustus een aantal muziekavonden in de kapel van het voormalige clarissenklooster in Hasselt onder de titel "Maria zingt en swingt". (2)

Op 24 november 2019 haalde Marc Brillouet de Amerikaanse componist Michael Hoppé naar ons land voor de Europese première van diens compositie "Requiem for peace and reconciliation", uitgevoerd door het Kathedraalkoor van Hasselt en het Collegium Instrumentale Maastricht o.l.v. Ludo Claesen. Hoppé is goed voor onder meer een Grammy Award-nominatie en voor de muziek die hij schreef voor "The Oprah Winfrey Show" en "The Sopranos". Intussen zijn er internationaal een dertigtal cd's van Hoppé op de markt. (3)

Maandag 27 april 2020 startte Marc Brillouet met de podcast "Marc Brillouet vertelt…" Daarin grasduint hij in de iconische hits en carrières van al even legendarische artiesten en hun daarmee onlosmakelijk verbonden verhalen. Kortom, muziekverhalen van toen voor oren van nu.

(1) Schriftelijke mededeling Marc Brillouet, dd. 02-08-2016.; (2) Schriftelijke mededeling Marc Brillouet, dd. 19-10-2017 ; (3) Schriftelijke mededeling Marc Brillouet, dd. 06-12-2019; (4) Schriftelijke mededeling Marc Brillouet, dd. 13-06-2020.

Fiche

Naam: 
Marc Brillouet
Geboorteplaats: 
Hasselt
Geboortedatum: 
25.06.1948
Beroep: 
radiopresentator, hoofdproducer

Multimedia

Referenties

Letteren & Woord (2013)
Titel: 

Letteren & Woord (2013)

Ondertitel: 
Een onderzoek naar het literair erfgoed van Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...