You are here

Cellebroederswinning (Tomstraat 55)

Description

Zoals de naam verraadt, is de 18de-eeuwse Cellebroederswinning aan de Tomstraat 55 een voormalige kloosterhoeve van de Hasseltse cellebroeders of alexianen

* 1956: “De duivenbond «De Sperwer» Rapertingen (…) Landbouwer Gust Mouling uit de Tomstraat, de nieuwe kampioen, heeft zijn sporen reeds verdiend in de duivensport. Tegen de grens van de gemeente Diepenbeek woont hij op een ’n ruime pachthoeve, waar hij van ’s morgens vroeg tot in de late avond doende is op zijn erf dat al 200 jaren oud is. Een grote poort geeft dadelijk toegang tot het domein. De hokken van vriend Gust waren tot voor 1955 op de zolder ondergebracht, doch hadden een slechte ligging, nl. ZW. tot W. Een tijdje geleden heeft hij hierin verandering gebracht, en zijn thans de hokken ondergebracht boven het woonhuis, waar ze meer op het oosten liggen. Ondanks de tegenslag die Mouling dit seizoen kwam dwarsbomen, heeft hij het toch klaar gespeeld in de bond te Rapertingen twee titels te veroveren: kampioen der oude duiven en algemeen kampioen. (…)” (4)

* 1963: “(…) Op de eeuwenoude hoeve, die dateert inderdaad van in het midden van de 18e eeuw, huizen de duiven klaarblijkelijk gezonder dan de mensen. In de woonplaats leek het niet erg droog, aan de muren te merken, maar op de zolder was het, voor de duiven althans, een ideaal. In totaal zitten er zo ongeveer drie dozijn. En hiertussen heel wat die voor de naaste toekomst borg staan. Gust won overigens, in herhaling van wat in vorige jaren meermaals gebeurde, het algemeen kampioenschap, en dit van de jaarduiven, in de maatschappij De Sperwer, te Rapertingen. (…)” (5)

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt; (2) Inventaris Onroerend Erfgoed - geraadpleegd op 12-12-2009; (3) Bouwvergunningen, Technische Dienst - Ruimtelijke Ordening Stad Hasselt, geraadpleegd op 12-12-2009; (4) Pro-Gen (Stadsarchief Hasselt); (4) August Mouling uit Rapertingen werd Kampioen van “De Sperwer” / Behaalde in 1955 ruim 100 Prijzen! (1956); (5) August Mouling van Rapertingen op-en-top liefhebber / Van zijn dertiende jaar speelt hij uitstekend met duiven (1963)

Fiche

Adres: 
Cellebroederswinning
Tomstraat 55
Hasselt
Kadastraal nummer: 
8-D-1247-A
Capakey: 
71328D1247/00A000
Naam van het gebouw vroeger: 
Cellebroederswinning
Periode of stijl: 
1751 (op sluitsteen)
Stijl: 
vakwerkbouw
Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- na WOI: Jan Wanten

- August Mouling (Wimmertingen 1913-Rapertingen 1975) X Alken 1941 Maria Hubertina Gerrits (Alken 1912-Hasselt? ca. 1957)

Vorige functie(s): 

hoeve

Beschrijving buitengevel: 

1975 - Semi-gesloten hoeve uit midden XVIII, met gebouwen gegroepeerd rondom een nog gedeeltelijk gekasseid erf met centrale mestvaalt. U-vormige woonhuis- en stallingenvleugel van baksteen, onder licht gebogen zadeldaken (Vlaamse pannen). In de O.-vleugel van zes traveeën, getoogde bakstenen inrijpoort met kalkstenen sluit- en aanzetstenen, gedateerd 1751 op de sluitsteen. Ten N. van het erf, woonhuis van acht traveeën en één bouwlaag, waarvan het onderkelderde gedeelte van twee traveeën doorloopt in de O.-vleugel, naast de inrijpoort. Twee rechthoekige kalkstenen vensters,voormalige kruiskozijnen, en een centrale, rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting op neuten, met bovenlicht boven de kalkstenen tussendorpel. In de eerste twee traveeën, bakhuis met rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting; thans verdwenen bakoven tegen de veldgevel. De achtergevel is voorzien van een beluikt houten kozijn in de eerste travee en een gedichte, rechthoekige deur met bovenlicht. Zijgevels met kalkstenen schouderstukken en muurvlechtingen; de W.-zijgevel is voorzien van een topstuk in de vorm van een leeuw met wapenschild. Ten O. van het erf, r. van de inrijpoort, melkplaats van drie traveeën met twee venstertjes onder houten latei, en met kalkstenen onderdorpel, aan weerszij van de rechthoekige deur met kalkstenen posten onder houten latei; rechthoekig zolderluik met houten dorpels. Ten Z., stallingen, voorzien van drie rechthoekige venstertjes met houten latei en kalkstenen onderdorpel en twee rechthoekige deuren in een houten omlijsting. In de achtergevel, rechthoekige deur in een houten omlijsting met kalkstenen dorpel, en ovaal, bakstenen bovenlicht; rechthoekig, beluikt houten kozijn. Zijgevels met kalkstenen schouderstukken en muurvlechtingen. Ten W., losstaande dwarsschuur van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel; tien stijlen en vier tussenstijlschoren. Centrale poort in beide gevels. (2)

Verbouwingen: 

- 1976: bijbouwen van boerderij met 2 mestvarkensstallen, naar ontwerp van architect Gaston Roobroeck (Oostrozebeke)

Algemeen: 

- open bebouwing

- perceelgrootte: 1812 m2

Referenties

Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)
Titel: 

Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)

Ondertitel: 
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen
Plaats van uitgave: 
Gent
Jaar van uitgave: 
1981
Cover: 
August Mouling uit Rapertingen werd Kampioen van “De Sperwer” / Behaalde in 1955 ruim 100 Prijzen! (1956)
Titel: 

August Mouling uit Rapertingen werd Kampioen van “De Sperwer” / Behaalde in 1955 ruim 100 Prijzen! (1956)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
21/01/1956
Pagina('s): 
8
August Mouling van Rapertingen op-en-top liefhebber / Van zijn dertiende jaar speelt hij uitstekend met duiven (1963)
Titel: 

August Mouling van Rapertingen op-en-top liefhebber / Van zijn dertiende jaar speelt hij uitstekend met duiven (1963)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
01/02/1963
Pagina('s): 
10
Gust Mouling van Hasselt, derde in nationale fond (1966)
Titel: 

Gust Mouling van Hasselt, derde in nationale fond (1966)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
23/12/1966
Pagina('s): 
14
Downloads

Overlijdensbericht August Mouling (1975)

PDF icon Download (736.92 KB)

wdn Hubertina Gerrits (Alken 1912-Hasselt ca. 1957)

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...