De Groote Pellicaen - De Pelikaan (Kapelstraat 43) - uit: Hasselt, een parel van historische vakwerkbouw (2005)

Description

p. 17

In de veertiende en vijftiende eeuw heette het huis 'Die Oesse'. De Pelicaen was ook een herberg. Ze lag langs een oude doorgang van de Kapelstraat naar de Aldestraat. Achter de poort zijn er nog sporen van deze doorgang. Een gevel in basksteenmetselwerk met vensteromlijstingen in Maastrichtersteen uit de zeventiende eeuw geeft op deze oude doorgang uit.

Het hoekhuis is een diep huis waarvan de benedengevel en de eerste verdieping grondig verbouwd zijn. De puntgevel is aan de buitenkant bezet. Binnen is nog een ongeschonden vakwerkgevel bewaard. Het is een sluitgevel met een H-vormig tussengebint met flieringen op stijlen. Een centraal luik liet toe de zolder te bedienen. Het luik is omgeven door kleine vakken met Sint-Andrieskruisen. Ook aan weerszijden van de gebintstijlen bevinden zich vakken met Sint-Andrieskruisen. Eén vak is buitengewoon interessant: het bevindt zich onderaan het luik en heeft het ruitvormig motief waarbinnen een Sint-Andrieskruis werd ingebouwd dat we in het huis Maldoy en het Hooghuis hadden gezien. Alle elementen werden met pen- en gatverbinding en één of twee toognagels vastgezet. 

De langste wand van de zolder bestaat uit schoren die gekruist worden door wandregels. Kleine openingen verluchten de zolder. Ze kunnen gesloten worden door schuifluiken. De dakconstructies tussen voor- en achtergebint zijn goed bewaarde scheergebinten. 

Op de puntgevel Kapelstraat stond een datum 1633 geschilderd net onder het luik. Vermoedelijk slaat deze datum op het haaks bij het vakwerkhuis aansluitende huis in baksteenmetselwerk. Het vakwerkgebouw is vermoedelijk ouder.

De reeks Sint-Andrieskruisen verwijst op basis van vergelijkingen veel meer naar de tweede helft van de zestiende eeuw. Een precieze datum kennen we niet. Deze zou het ruitvormig vakwerkmotief kunnen dateren en meteen een bouwperiode van de huizen Maldoy en het Hooghuis aangeven.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...