De Kleyne Mortier (Kapelstraat 44) - uit: Hasselt intra muros (1989)

Description

p. 170

Dit pand was in de eerste decennia van de 20ste eeuw de woning en de eigendom van de winkelier en schoenmaker Julius Vanstreels-Geurts. Toen droeg het als huisnaam In den Diesterschen Klomp.

Tot bij de verjaging van de kloosterlingen in de 18de eeuw lag hier het lokaal voor de Latijnse klassen of het college der augustijnen. De verkoopsakten van de drie ertegenover liggende huizen of van de twee aanpalende woningen vermelden dat zij tegenover of naast het collegie gelegen zijn. Mensen op leeftijd uit het begin van de vorige eeuw (= 19de eeuw) wisten te vertellen dat hun vaders daar naar school gingen.

In een van de laatste verkoopakten van dit huis, door notaris Bamps op 16 maart 1879 opgesteld, staat dat Alexander, Jan en Maria Frederix hun huis aan de Kapelstraat, genaamd het oud collegie, palend aan de woningen van Duvivier-Claes en van Ridderbeecks, dat zij van hun ouders (graanhandelaars zoals zij) hadden geërfd, voor 12 000 F hebben verkocht aan de schrijnwerker Franciscus Vanbrabant. De koopsom was aan de koper, tegen een interest van 5% terug te betalen op 16 maart 1889, geleend door rentenierster Augustine Dubreucq, gedomicilieerd eerst in Het Swart Schaep aan de Hoogstraat, later in het hoekhuis van de Bampslaan en de Schiervellaan. Omdat de koper hiertoe tien jaar na de koop onbekwaam was, werd het huis gerechtelijk aangeslagen en voor 7 000 F publiek verkocht aan de vader van Julius Vanstreels. Mevrouw Dubreucq had er dus 5 000 F bij ingeschoten.

Vroeger had het huis een afgeronde bovengevel, waardoor het qua bouwtrant en qua uitzicht met de andere kloostergebouwen overeenkwam. Omstreeks het einde van de 19de eeuw liet de nieuwe eigenaar het fronton verwijderen en door een verdieping vervangen. Ook verbond hij St.-Eloy met De Kleyne Mortier.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...