Fruitmarkt - uit: Historische stadswandeling Hasselt (s.d.)

Description

p. 2

De Fruitmarkt is nu een van de rustige pleinen in de stad. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, was hier voor de Franse bezetting helemaal geen fruitmarkt. Een groot deel van het plein en ook van de Vismarkt aan de andere zijde van de kathedraal was kerkhof, waarop kinderen, rijke lui, pestlijders en armen elk hun eigen afdeling hadden. Op 15 februari 1795 vaardigde het Franse Bewind een decreet uit dat verbood nog langer te begraven binnen besloten plaatsen als kerken en kloosters en iedere stad verplichtte een kerkhof buiten de woonkern in te richten. In Hasselt werd een kerkhof op een half kwartier gaans van de stadspoort aangelegd. Het eerste graf werd er gedolven in 1796. Het is het zogenaamde oud-kerkhof aan de Kempische Steenweg.

Centraal op de Fruitmarkt staat het bronzen ruiterstandbeeld dat de herinnering aan Arnold IV, graaf van Loon, oproept. Deze graaf speelde een belangrijke rol in de bloei van Hasselt, omdat hij met het vrijheidscharter van 1232 de stadsrechten van Hasselt bevestigde. Hij bekrachtigde daarmee het Luikse stadsrecht en alle andere rechten en vrijheden die zijn voorgangers reeds op het einde van de 12de eeuw aan de villa of domein Hasselt verleend hadden. Het bronzen beeldje werd door de Hasseltse kunstenaar Marc Cox gemaakt.

Een beetje verderop staat het kunstwerk Sole Orto Memorial. Het moderne beeldhouwwerk wil een uitdaging zijn, een creatieve dialoog realiseren met bewoners, bezoekers, toeschouwers. De cirkelvorm van het kunstwerk symboliseert een nieuwe dag, een nieuw tijdperk, een nieuwe lente, vernieuwde voornemens en plannen... De opkomende zon staat voor licht, warmte, optimisme, energie, hoop. Het Sole Orto Memorial wil een dynamische hulde zijn aan de zon, die al miljarden jaren het leven op onze planeet meebepaalt. Het is een werk van de Tongerse beeldhouwer Raf Verjans. 

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...