You are here

Gemeentelijk onderwijs in Kermt

Description

Uit de verslagen van de gemeenteraad blijkt dat er reeds in 1848 onderwijs gegeven werd te Kermt. In de begroting van dat jaar werd immers een jaarwedde van 400 F voorzien voor de dorpsonderwijzer.

In 1852 werd Guillaume Loix als onderwijzer aangesteld in de gemeenteschool. Hij kreeg de zorg toegewezen over zevenenveertig leerlingen: drieëndertig betalenden en veertien die kosteloos de lessen mochten volgen. Aangezien er nog geen schoolplicht bestond was het schoolbezoek gekenmerkt door onregelmatige aanwezigheden. Tweederden van de leerlingen moesten in de maanden april tot oktober hun ouders helpen op het veld en bij de oogst. Waarschijnlijk beperkte de inhoud van de lessen zich dan ook tot lezen en leren rekenen.

Volgens een nota van 1862 bestond er in dat jaar in Kermt een privé-school voor meisjes waar ze niet enkel konden leren lezen en rekenen, maar ook de catechismus, de schrijfkunst en handwerk kwamen aan bod.

Op 1 september 1865 kocht de gemeente Kermt een stuk grond van barones Leontien de Wal, echtgenote van burggraaf Vilain XIV. De gemeente bouwde er het gemeentehuis en de ruimte voor een klas.

Vanaf 1 januari 1876 richtte de gemeenteschool ook onderwijs in voor mannelijke volwassenen. Hieruit mag men afleiden dat er onder de bevolking meerdere analfabeten waren. Het feit dat er in 1883 vierentwintig volwassenen waren ingeschreven bewijst voldoende hoe groot de behoefte aan elementaire vorming was.

Tussen 1934 en 1954 werd de school verruimd met vier klaslokalen. Toen de afbraak van de oude gebouwen onvermijdelijk was, werd in 1984 het dossier voor een nieuwbouw geopend. Begin 1991 werden de werken gestart.

De huidige stedelijke basisschool Kermt beschikt over een volledig uitgebouwde kleuterafdeling en de zes leerjaren van het lager onderwijs.

Vanaf 2001 zijn alle klascomputers op een intern netwerk aangesloten en kunnen ze hun software betrekken via de centrale server. Alle klassen van de lagere school hebben bovendien permanent internettoegang.

Vele jaren werd het huis dat aan de school verbonden was bewoond door het gezin Gustaaf en Emma Mangelschots-Daniëls. Emma werd er door de onderwijzers en de kinderen van de school als conciërge op de handen gedragen. Dagelijks bedacht zij het kleine volkje met een frisdrank, soep of wat snoepgoed. Leven tussen de jongeren houdt je jong. Op 17 mei 2005 vierde Emma haar honderdste verjaardag.

De school is gelegen op de Diestersteenweg 165

Uit: Kermt & Spalbeek / Warm aanbevolen (2006), pp. 136-137.

Fiche

Datering: 
1848

Referenties

Kermt & Spalbeek / Warm aanbevolen (2006)
Titel: 

Kermt & Spalbeek / Warm aanbevolen (2006)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2006

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...