You are here

Description

Al wie Bon(n)eu(x), Bonné. Bonnu en zelfs Beneu of Bineux heten, moeten heel waarschijnlijk hun afkomst gaan zoeken in het Zuid-Limburgse dorpje Kozen, want daar leefden hun voorouders.

De oudst gekende familie is die van Mathias Bonheur en Aleidis Timmermans, die samen zes kinderen hadden. Veel is er van dit gezin niet geweten, behalve dat alle kinderen te Stevoort geboren werden. Achteraf zijn ze echter elders gaan wonen en zodoende is men hun spoor bijster geraakt. Alleen van Joannes, gedoopt op 10 maart 1680. heeft men teruggevonden dat hij te Kozen huwde en er ook ging wonen. Deze Joannes of Jan Bonheur, in feite de eerste stamvader van het geslacht Bonneux, huwde op 6 november 1707 met Barbara Vandebroek. Van hun zes kinderen bleven twee meisjes en twee jongens in leven, o.a. een Willem, gedoopt te Kozen op 11 juli 1725. Hij huwde er op 25 februari 1748 met Lucia Baams op Bamps. Uit dit huwelijk werden negen kinderen geboren, waaronder vier zonen, nl. Hendrik, Jan, Willem en Arnold. Zij werden op hun beurt de stamvaders van vier verschillende takken, elk met een eigen familienaam. De meest voor de hand liggende verklaring voor deze verscheidenheid zou de Franse klank zijn van de naam, die nogal vreemd in Vlaamse oren moet geklonken hebben. Zo werd wat in Wijer-Kozen Bonneux, is in Herk-de-Stad Bonné, maar in Alken Bonneu of Bonheur en ook Bonné.

Hendrik, de oudste zoon van Willem Bonneux en Lucia Bamps, werd gedoopt op 7 januari 1751 en huwde te Herk de-Stad op 12 januari 1777 met Maria Catharina Menten of Minten, die hem vijf kinderen schonk. Zij overleed reeds op 9 november 1782 bij de geboorte van een tweeling. Op 28 januari 1783, nog geen drie maanden later, hertrouwde Hendrik te Wijer met Anna Maria Vandereycken, die hem nog twee zonen schonk, Jan-Jaak en Willem Bonné gedoopt. Vader Hendrik stierf op 14 augustus 1811, ook als Bonné, een naam die de meeste van zijn afstammelingen behouden hebben.

Jan, de jongere broer van Hendrik en geboren op 6 juni 1752, huwde op 24 november 1776 te Alken met Maria Catharina Carlens en vestigde zich te Kozen. Hij stierf er op 9 maart 1834 en had elf kinderen. Slechts één zoon heeft hier de naam Bonneux in rechte lijn voortgezet. Zijn afstammelingen hebben zich over het hele land verspreid en weken zelfs uit naar Canada en Frankrijk.

Willem Bonneu, ook een broer van Hendrik en Willem, geboren te Kozen op 1 januari 1758 huwde in zijn geboortedorp op 11 mei 1794 met Ursula Peeters of Pieters. Zij kregen zeven kinderen, waarvan er drie jong stierven. Vader Willem stierf op 2 februari 1833 als Willem Bonneu in zijn woning op het Zwarteinde te Kozen gelegen.

Arnold Bonné, de jongste broer, heeft het de familiekundigen erg moeilijk gemaakt. Geboren op 28 juli 1765 huwde hij te Kuringen op 19 december 1800 met Gertrudis Geuns of Geens. Zijn familienaam verandert met de regelmaat van een klok, naargelang de gemeente waar hij in een of andere akte opduikt. In de geboorteakte van zijn dochter Lucia heet hij Bonneu, alhoewel hij tekent als Bonneux. In 1807 bij de geboorte van zijn zoon Pierre Arnold Bonheur staat zijn vader ook als Bonheur vermeld. Als die zoon in 1833 te Alken huwt, staat hij in de akte opgetekend als Bonné, maar als zijn oudste dochter, Maria Ida, geboren wordt noteert de secretaris Bonheur. Het derde kind heet dan weer Bonné, evenals de vader trouwens. De andere kinderen dragen de familienaam Bonneu. Vader Arnold, de man met de vele namen, stierf op 84-jarige leeftijd te Stevoort.

Op 8 oktober 1988 hielden 550 afstammelingen van Willem Bonneux en Lucia Bamps (+1748) te Alken hun familiereünie. De familiegeschiedenis werd samengesteld door Pater Willy Wintmolders, die zo vriendelijk was ons de gegevens voor deze bijdrage te bezorgen

Uit: Familiekroniek Bonneux (1988)

Fiche

Naam: 
Familie Bonneux
Alias: 
Bonneu, Bonheur, Bonné
Benaderende periode van: 
17de eeuw e.v.

Multimedia

Referenties

Familiekroniek Bonneux (1988)
Titel: 

Familiekroniek Bonneux (1988)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
29/10/1988
Pagina('s): 
34
Downloads

Stam Bonneux met 550 samen (1988)

PDF icon Download (163.23 KB)

Overlijdensbericht Willy (Clemens) Wintmolders (2004)

PDF icon Download (120.07 KB)

assumptionist

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...