You are here

Familie Lantmeeters

Description

‘Anno 1695, te half meert ben ik tot Genk komen wonen’, aldus schreef Lantmeeters eigenhandig in zijn memorieboek (…). Deze Godfried is de stamvader van Genker nog bestaande takken «Lantmeeters». Deze familienaam komt in de provincie Limburg veelvuldig voor, nl. te Bilzen, Tongeren en Hasselt. In laatst vernoemde stad wordt reeds in 1430 een Willem Lantmeeters vermeld. De oudst gekende stamvader van de Genker tak is Tilman Landmeeters die in Hasselt huwde met Gertrudis Coemans, uit dit huwelijk kennen wij o.a. Godfried Lantmeeters (°Hasselt, 12 januari 1657). Bij zijn doopsel waren de peters: Jan Roelants en burgemeester Jan van Manshoven; de meters: Margriet van Millen, de dochter van bouwmeester (stadsontvanger) Hendrik van Millen en Hendrik van Hilst. Aan voorgaande familienamen te zien behoorde de familie Lantmeeters te Hasselt tot het stadspatriciaat.

Godfried Lantmeeters woonde te Winterslag op de Lantmeeterswinning en was er burgemeester in 1696 en 1705. Zijn broer Lambrecht Lantmeeters werd priester en Anna Lantmeeters begijn te Hasselt. Godfriedus Lantmeeters huwde 3 maal. 1ste maal met Johanna Baken van Overpelt (+1711) hieruit 2 zonen: Gerardus en Tilman; 2de met Maria Winants (Wijnands) van Lanaken-Pietersheim (+23 mei 1713), hieruit 1 zoon, nl. Lambertus (die volgt); 3de met Maria Clyen op 6 mei 1714.

Hoger vermelde Lambertus Lantmeeters werd geboren te Genk op 2-5-1713. Hij was 11 jaar toen zijn vader stierf en was dus een weeskind. Hij huwde te Genk-Dorp met Maria Lenaerts. Het is zeker dat met hem de tak Lantmeeters zich in het dorp vestigde: hun zoon Godfried Lantmeeters (°1-8-1736) huwde te Genk op 24-11-1784 met Christina Broux en woonde vermoedelijk op de steenweg naar Hasselt. Hij is de overgrootvader van o.a. Hubertus Lantmeeters (1869) X Reyskens Maria Elisabeth met als kinderen: Marie Gertrudis X Put Henri, Petrus, Jos X Loyens Catharina Johanna en Marie Elisabeth X Reyskens Johannes Jos. Natuurlijk behoren de andere «Lantmeeters» uit Genk en omstreken ook tot deze stam.

Als illustratie geven wij het familiewapen Lantmeeters (Hasselt-Genk), zoals het er vermoedelijk vroeger uitzag nl.: «in blauw een gouden geopende driehoek», (mogelijk ook: «in blauw een gouden geopende passer» - zegel op het Rijksarchief is praktisch onleesbaar.

Uit: Familiekroniek Lantmeeters (1989)

Fiche

Naam: 
Familie Lantmeeters
Alias: 
Landmeeters, Landmeters
Benaderende periode van: 
17de eeuw e.v.

Referenties

Familiekroniek Lantmeeters (1989)
Titel: 

Familiekroniek Lantmeeters (1989)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
25/03/1989
Pagina('s): 
34

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...