You are here

Willems, Leonard (1892-1956)

Description

Hasselaar Leonard Willems was adjudant bij het 11de Linieregiment, op het moment dat Duitsland België binnenvalt op 4 augustus 1914. Na de nederlaag bij de forten rond Luik, trekt zijn regiment zich terug richting Antwerpen.

Op 16 oktober 1914 wordt de slag bij Willebroek uitgevochten. Leonard moet het munitiedepot bewaken en raakt gewond. Hij wordt gevangen genomen en naar Duitsland gestuurd. Eerst herstelt hij in het hospitaal van Wesel, waarna hij verhuist naar het kamp Friedrichsfeld. Daar zitten ook Fransen, Engelsen en Russen en hij ontmoet er in barak 25 een andere Hasselaar, Louis Hendrickx.

Leonard Willems was ‘vaguemestre’, onderofficier verantwoordelijk voor de postbedeling. In november 1917 komt er einde aan zijn kampleven, dan vertrekken alle Belgische onderofficieren naar Soltau, omdat ze niet flamingant zijn! Leonard blijft er tot het einde van de oorlog in 1918.

Het fotoalbum dat in de familie van Leonard Willems bewaard bleef, toont foto’s en postkaarten, die een idee geven van het kampleven. Vier jaar lang leefden de krijgsgevangenen achter prikkeldraad, zonder enige informatie van wat er daarbuiten of aan het front gebeurde. Ze hadden geen idee van de materiële en menselijke verwoestingen die de Groote Oorlog in het vaderland had aangericht!

Meer informatie:

Het leven in het kamp is strikt geregeld en erg eentonig: 06.00 u. appèl, briefing, vrij tot 10.00 u. postbedeling, 12.00 u. soep, 14.00 u. appèl, 16.00 u. postbedeling, 18.0a0 u. soep, 19.00 u. vrij, 20.30 u. avondgebed.

Gevangenen mogen aanvankelijk twee brieven per maand schrijven, die natuurlijk de censuur moeten passeren! Vanaf 16 juli 1915 worden dat twee brieven en vier kaarten: “écrit en Français et bien lisiblement!”. Ze mogen ook brieven en pakjes ontvangen, van familie, vrienden, oorlogsmeters o.a. uit Engeland, Zwitserland of Oceanië, en van de stad Hasselt. Naast kleding en geld worden ook eetwaren opgestuurd: aardappelen, ajuinen, brood, koekjes, wafels, cubes, conserven (soep, groenten, sardines), medicijnen, vijgen en rozijnen. Daarmee wordt het “soepdieet” aangevuld. Om de kledij in orde te houden zijn ook stopgaren en knoopjes welkom., en ter ontspanning partituren en toneelteksten! De Duitsers mogen de gevangenen geen werk geven, dat betekent een zee van vrije tijd. Tijd voor “ontspanning”, tijd voor toneelvoorstellingen zoals Fientje Beulemans. Bij gebrek aan vrouwen spelen de mannen dan maar de vrouwenrollen! Met de inhoud van de pakjes bereiden de mannen ook “feestelijke maaltijden” met tafellaken en aangepaste menukaarten. Op andere momenten wordt Frans, Engels of wiskunde onderwezen. Er is ook tijd voor voetbal, een wandeling of een partijtje schaken. En de mannen met groene vingers kunnen zich uitleven in een heuse groentetuin.

Weetjes: 

* In 1919 trouwde Leonard Willems in Hasselt met Maria Anna Angelica Théatre (Hasselt 1888-1974), een zus van Georges Théâtre, die in 1914 sneuvelde in Tisselt (Willebroek).

(1) Project ‘Word Erfgoedgeneraal net als ik!’ – verhaal Marleen Martens – Het Stadsmus: gesprek met Marleen Martens (2013); Leonard Willems was haar grootvader. (2) Pro-Gen (Stadsarchief Hasselt)

Fiche

Naam: 
Leonard Willems
Alias: 
Pieter Leonardus Willems, Pierre Leonard Willems
Geboorteplaats: 
Beringen
Geboortedatum: 
28.02.1892
Plaats van overlijden: 
Oostrozebeke
Datum van overlijden: 
04.08.1956
Belangrijk op het vlak van: 
WOI
Beroep: 
adjudant 1ste klas - 11de Linie
Specifieke kenmerken: 

oud-strijder WOI (krijgsgevangen kamp Friedrichsfeld e.a. (D)), oud-strijder WOII

Multimedia

Referenties

Downloads

Overlijdensbericht Leonard Willems (1956)

PDF icon Download (595.9 KB)

adjudant 11de Linieregiment

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...