You are here
Description
De ASG is een vereniging met een 40-tal kernleden en 550 abonnementsleden, die zich inzetten om gastronomische producten, bereidingen en gebruiksvoorwerpen als onderdeel van ons erfgoed te inventariseren, te bestuderen, te verklaren, te ontwikkelen en te promoten.
Sinds eind jaren 1970 heeft de ASG een beweging doen ontstaan waarbij de Limburger bewust gemaakt werd van de streekgebonden gastronomische rijkdom. De vereniging richt zich naar iedereen die begaan is met het gastronomische erfgoed: horeca, voedingsbedrijven, (hotel)onderwijs, toerisme, …
Het documentatiecentrum in het Hasseltse stadsarchief omvat meer dan 12.000 titels. ASG-vrijwilligers klasseren en inventariseren deze boeken en maken bezoekers wegwijs. Via een netwerk van experten in de hele Benelux (Universiteit Hasselt, Hogeschool Zuyd in Nederland, e.a.) realiseert de ASG heel wat onderzoeksprojecten. Kennis en onderzoeksresultaten worden bekend gemaakt via publieksactiviteiten.
ASG geeft een tijdschrift en studies uit. De thematentoonstellingen en educatieve dag- of avonduitstappen zijn voor de deelnemers vaak een eerste kennismaking met minder gekende aspecten van streekgebonden gastronomie en volkscultuur.