You are here

Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG)

Description

De ASG is een vereniging met een 40-tal kernleden en 550 abonnementsleden, die zich inzetten om gastronomische producten, bereidingen en gebruiksvoorwerpen als onderdeel van ons erfgoed te inventariseren, te bestuderen, te verklaren, te ontwikkelen en te promoten.

Sinds eind jaren 1970 heeft de ASG een beweging doen ontstaan waarbij de Limburger bewust gemaakt werd van de streekgebonden gastronomische rijkdom. De vereniging richt zich naar iedereen die begaan is met het gastronomische erfgoed: horeca, voedingsbedrijven, (hotel)onderwijs, toerisme, …

Het documentatiecentrum in het Hasseltse stadsarchief omvat meer dan 12.000 titels. ASG-vrijwilligers klasseren en inventariseren deze boeken en maken bezoekers wegwijs. Via een netwerk van experten in de hele Benelux (Universiteit Hasselt, Hogeschool Zuyd in Nederland, e.a.) realiseert de ASG heel wat onderzoeksprojecten. Kennis en onderzoeksresultaten worden bekend gemaakt via publieksactiviteiten.

ASG geeft een tijdschrift en studies uit. De thematentoonstellingen en educatieve dag- of avonduitstappen zijn voor de deelnemers vaak een eerste kennismaking met minder gekende aspecten van streekgebonden gastronomie en volkscultuur.

* 2008: Op 4 februari 2008 was de ASG Laureaat van Cultuurprijzen Vlaanderen 2007 voor de categorie “Smaakcultuur” en dit als “Pionier in aandacht voor culinair erfgoed”.

* 2015: In het kader van de Week van de Smaak - thema: Vergeten? - zocht ASG twee bijna vergeten Hasseltse recepten op: de scheermoel en de begijnenkoek. De koeken werden door de Hasseltse hotelschool bereid en in Het Stadsmus aangeboden tijdens de koffieklets, een gezellige bijeenkomst in het midden van de tentoonstelling 'De Smaken van Hasselt'.

Fiche

Alias: 
ASG
Belangrijk op het vlak van: 
gastronomie, geschiedenis van culinair erfgoed

Multimedia

Referenties

Wie is wie? (2011)
Titel: 

Wie is wie? (2011)

Ondertitel: 
Het Hasseltse erfgoedveld
Jaar van uitgave: 
2011
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...