Herkenrodebos - uit: Herkenrodebos toegankelijk voor fietsers en wandelaars (2005)

Description

Het Herkenrodebos in Hasselt zal toegankelijk gemaakt worden voor het publiek. Dat heeft schepen Froidmont zopas bekend gemaakt.

Het natuurgebied ‘Herkenrodebos en omgeving’ is al in 1996 als heel belangrijk aangeduid. Ondertussen is door de gemeenteraad het open ruimte BPA voor dit Herkenrodebos goedgekeurd. Het gaat concreet over het gebied in het westen Hasselt, tussen de Wijerstraat, de Herkkantstraat, de Stevoortse Kiezel en het woongebied langs de Diestersteenweg. Het sluit aan de zuidzijde aan bij de Herkvallei, een belangrijke groene ader door Limburg. De totale oppervlakte van het gebied bedraagt ongeveer 850 ha.

“Het gebied Herkenrodebos en omgeving bestaat voornamelijk uit een mix van landbouw en natuur,” stelt schepen voor ruimtelijke ordening Michel Froidmont. "Je vindt er een sterke afwisseling van eikenbossen, weilanden, akkers en laagstamplantages. Vroeger zag je er veel vogels, en nu nog vind je er zeldzame soorten als de hazelmuis en de waterspitsmuis. Verder zijn er ook de veedrinkpoelen, hagen, oude houtwallen en houtkanten die erg bepalend zijn voor het landschap. Deze landschapselementen bevinden zich de laatste jaren echter in minder goede staat, en ook de bemesting en het gebruik van herbiciden hebben de toestand niet verbeterd. De paden in het gebied zijn in de loop der jaren in onbruik geraakt of zelfs verdwenen."

In de toekomst zal een en ander veranderen. “Het gebied wordt opnieuw toegankelijk voor de wandelaar en fietser”, verzekert schepen Froidmont. “Enerzijds via bestaande buurtwegen, anderzijds zullen ook veldwegen voor het publiek worden opengesteld.” Wat de landbouw betreft, wordt duidelijk omschreven wat wel en wat niet kan. De toekomst van de bestaande bedrijven wordt zeker verzekerd. Tussen de geïsoleerde eikenbossen worden - waar haalbaar - verbindingen aangelegd. Historische boerderijgebouwen zoals Ten Roye en het Scholteshof komen in de toekomst in een parkgebied te liggen.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...