You are here

Huis Messelmans e.a. (Groenplein)

Description

Deze woning behoorde tijdens het eerste kwart van de 18de eeuw toe aan Henricus Messelmans. Op 3 april 1727 werd het aan Henricus Hubens verkocht. Van deze eigenaar ging het over naar Adriaan de Heusch en vervolgens naar het stadsbestuur. In 1789 woonde er Arnold Engelen. Het gichtregister spreekt over een rente van 90 gulden, die pastoor Hoelen erop had, toen het nog toebehoorde aan ridder de Heusch van Wijer, echtgenoot van Katharina gravin de Corswarem-Looz. Hetzelfde register meldt als buurpanden Den Haese aaan de achterzijde), het huis van chirurgijn Berckx aan de Walputstraat, De Dry Eemers (aan de voorzijde) en het plein (ten westen).

Vóór de afbraak door de stad woonden er na elkaar: Christiaan Roeder, tot 1854 directeur van de harmonie van het Casino, sergeant Raps (die er een kruidenierszaak hield), de dames Sauvage en de slager Ilsbrouckx, die later de herberg en het gasthof De Vuylbeke (thans Nationale Bank) aan de Ridderstraat overnam. Op de hoek van dit huis lag een bijgebouw dat door ridder de Heusch als koetshuis werd gebruikt. De stad bouwde dit koetshuis om tot woning. Daar woonden de portiers van het raadhuis Jaak Mesotten (in 1803), Marten Misotten (in 1860) en Ramont (in 1875).

Enkele jaren voor het uitroepen van de Franse Republiek werd door het gemeentebestuur een ijzeren lat van twee vingers breed, waarop de el, de halve el en de kwart el waren aangeduid, op de linkergevel van dit huis aangebracht. De bevolking kon zich aldus vergewissen van de precisie van de gebruikte lengtematen; in geval van betwisting was dit de voorgeschreven wettelijke maat. Deze metalen lat en een houten lengtemaat werden na de afbraak van het pand in het stadsmuseum gedeponeerd.

Toen de stad de beide huizen tot verruiming van het plein voor het raadhuis liet afbreken, werd een gedeelte van het braakliggende terrein verkocht. Daarop werd later het hoekhuis (hoedenwinkel van Jaak Nysten-Rietjes) gebouwd. Naast dit hoekhuis (thans verdwenen) lag aan het plein het huis van Victor Vandersmissen. Beide huizen waren in rechte lijn geörienteerd op het reeds bestaande huis De Dolfyn.

Uit: Hasselt intra muros (1989), p. 230.

* 1922: "Maandag avond is er brand uitgebroken bij M. Victor Vandersmissen, Stadhuisplaats en bij M. Moors-Jageneau, handelaar, Hoogstraat. Gelukkiglijk was de politie er seffens bij met eenige gedienstige mannen. Op de eerste plaats is de schade gering; op de tweede is ze aanzienlijk, daar eene hoeveelheid witgoed en pelsen door het vuur en door het water bedorven werden." (1)

(1) Het Algemeen Belang der Provincie Limburg, 19-11-1922, p. 5.

Fiche

Adres: 
Huis Messelmans e.a.
Groenplein
Hasselt

Referenties

Hasselt intra muros (1989)
Titel: 

Hasselt intra muros (1989)

Ondertitel: 
Hasselt binnen de oude wallen. Historiek van straten, pleinen, gebouwen en huizen zoals opgetekend door Jan Juliaan Melchior (1848-1920)
Plaats van uitgave: 
Deurne-Hasselt
Jaar van uitgave: 
1989
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...