Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Armen van Banneux (Rapertingenstraat-Tomstraat-Bieststraat) - uit: Heel Rapertingen viert honderd jaar Mariakapel (1988)

Description

Het honderdjarig bestaan van de Mariakapel op de hoek van de Tomstraat en Rapertingenstraat is in het weekend uitgegroeid tot een mooi parochiaal gebeuren. Aan de gerestaureerde en thans mooi versierde en verlichtte kapel ging pastoor Quintens voor in een eucharistieviering, met assistentie van E.H. Vandevoort. Muzikaal werd de plechtigheid opgeluisterd door het kerkkoor o.l.v. juffrouw Steegmans. Er was voor de gelegenheid heelwat volk opgekomen.

Na afloop had in het ontmoetingscentrum de opening plaats van een tentoonstelling en de voorstelling van een gedenkboek. Het KAV-KWB-zangkoor zorgde voor enkele mooie liederen. Nadat de aanwezigen waren verwelkomd door Paul Thoelen, in naam van het comité der buurtbewoners was het de heer Verloove, leraar kerkgeschiedenis, die een opgemerkte toespraak hield over volksdevotie.

Het 100-jang bestaan van de kapel was niet alleen een gelegenheid om het gebouw grondig te restaureren maar ook om het leven van de laatste honderd jaar in Rapertingen aanschouwelijk voor te stellen. Het geheel werd vastgelegd in een fraai gedenkboek, geschreven met veel speurzin en volharding. De heer Verloove stelde: «Het boek is een ware goudmijn van informatie over de kapel, de plaats, en het leven van de mensen. De auteur verraadt er op elke bladzijde zijn liefde voor het onderwerp. Niet alleen voor de mensen van Rapertingen, maar ook voor allen die geïnteresseerd zijn in streekgeschiedenis, volkskunde en volksgodsdienstigheid is het een boeiende lectuur». Tekstschrijver Maurice Boiten kreeg voor verzorging van brochure en het opzoekingswerk biezondere hulp van Willy Becker, Paul Baerts en Remie Maris.

De feestelijkheden in Rapertingen werden zondagnamiddag verdergezet met een wandeltocht en in de Bieststraat met volksspelen en oude ambachten. Zondagavond was er opnieuw veel volk aan de kapel verzameld. De felle regen kon de toeschouwers voor de Maria-hulde met bloemenhulde, zieken- en gezinszegen en toewijding van de wijk en parochie aan O.L.Vrouw zelfs niet verdrijven. Op 8 oktober zal een buurtfeest de feestelijkheden afsluiten.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...