Kapelstraat - uit: Nieuw Limburg (1950)

Description

De straten van Hasselt waarin kloosters liggen of gelegen hebben, dragen de namen daarvan: Capucienenstraat, Wittenonnenstraat, Cellebroedersstraat, Bonnefantenstraat, Minderbroedersstraat, Gasthuisstraat, zelfs een Persoon- of Pastoorstraat.

In de Kapelstraat lag het Augustijnenklooster, en ook was de eerste benaming er van de Augustijnenstraat, maar reeds in 1372 door "Capellestraet " vervangen, als gevolg van de bouw van een kapel met het mirakuleuze beeld van O.L. Vrouw Virga Jesse.

De Kapelstraat verbindt de Grote Markt met de Curingerpoort en eindigt nu aan de Dokter Willemsstraat en de "Maagdendries", twee straten die vroeger onder die namen niet bekend waren.

De eerste, tot voor enkele jaren terug nog Houtmarkt genoemd, had geen naam omdat er destijds aan de westzijde geen huizen stonden; aan die kant bevond zich de grote open plaats "Den Hort", welke langs de stadswallen lag van Cattegat tot aan "Die Curinxporte".

De tweede, nu Maagdendries genoemd, was de voortzetting en het eindstuk van de "Joedenstraat" (Havermarkt); aan de westzijde lag een met kort gras bewassen plaats of wilde weide.

De "Curinxporte" was het gedeelte van de huidige Diesterstraat, beginnende aan de Maagdendries en Houtmarkt tot aan het huis Cornu links en het huis ertegenover; volgende huizen aan beide kanten zijn sedert 1887 tot aan de de Schiervellaan en de Thonissenlaan gebouwd.

Van de Markt tot aan "Den Pelikaen" loopt de Kapelstraat in rechte lijn en ze is ook smal; zij verbreedt aan die omdraai tot op haar uiteinde. Links wordt ze verbonden met de Joedenstraat (Havermarkt) door O.L.V. steeg (of Sacristijsteeg sinds 1917); rechts met de Aldestraat door O.L.V. Kerkstraat (of O.L.V. steeg sinds 1917).

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...