You are here

Koningin Astridlaan (68)

Description

In de bouwaanvragen onder nr. 47/1931/3de kwartaal (bewaard in het Stadsarchief) zijn ontwerptekeningen terug gevonden voor een kerkgebouw. Of het gebouw ooit gerealiseerd werd is niet duidelijk.

In alle geval werd er een pand gebouwd, nl. voormalig medisch centrum van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS). Het gebouw werd later een kraakpand onder de naam 'De Zeven Dwergen'. Deze opende in februari 2004 en werd op 2 mei 2005 al ontruimd omdat het moest plaatsmaken voor parking.

* 1983: "(...) De Hasseltse politie heeft een onderzoek ingesteld nadat dinsdag in de vroege morgenuren brand werd gesticht in het Geneeskundig Centrum van de N.M.B.S. gelegen aan de Koningin Astridlaan 68 te Hasselt. De personeelsleden die dinsdagmorgen kwamen werken roken een brandgeur. Kort daarop werd vastgesteld dat er brand was in de kelderverdieping van het gebouw waar het archief van het Geneeskundig Centrum ligt opgeslagen. De brandweer van Hasselt kon de vuurhaard snel blussen. Later kwam aan het licht dat er brand werd gesticht. Onbekenden waren het gebouw binnengedrongen, vermoedelijk langs de kant van de spoorweg. Men vermoedt dat ze daarbij gebruik hebben gemaakt van de brandladder. In het gebouw zelf werden verscheidene deuren opengebroken. Ook werd een kleine som geld ontvreemd. Vermoedelijk werd de brand gesticht uit wraak. Uit een eerste onderzoek bleek ook dat alle laden en kasten werden doorzocht. Tientallen bundels in het archief liepen brandschade op. De identiteit van de dader(s) is nog niet achterhaald. De wijze hoe de brand werd gesticht is nog niet achterhaald. Dat kan wellicht het technisch onderzoek uitmaken." (5)

* 2002: " (...) Het geneeskundig centrum van de NMBS verhuist weldra van de Koningin Astridlaan, waar plaats moet worden gemaakt voor het Vlaams Huis, naar het vroegere gebouw van de Nationale Bank van België aan de Schiervellaan in Hasselt. (...)" (6)

* "(K-RAA-K)3 FESTIVAL 2004. (...) Slaapplaats krakerspand 'de zeven dwergen' Koningin Astridlaan 68 Hasselt (tevens eetplaats tussen 17u en 20u). Kostprijs slaapplaats: vrije bijdrage naar keuze! Zelf slaapzak en matje meebrengen. (...)" (2)

* "De Zeven Dwergen was een kraakpand en anarchistisch centrum te Hasselt in België. Het pand werd op 2 mei 2005 ontruimd omdat het moest plaatsmaken voor een parking. Direct na de ontruiming volgde de sloop van het gebouw. De Zeven Dwergen organiseerde wekelijks een volxkeuken (nvdr: volkskeuken = een maaltijd in ruil voor een vrije bijdrage naar de filosofie 'ieder geeft naar eigen mogelijkheden'), met veelal drie gangen en anders twee. Voorts werden er fuiven, filmvertoningen en debatten gehouden en een wekelijks kaffee. Het centrum beschikte over een permanente infotheek en een gastenverblijf. Mensen konden bij de Zeven Dwergen voedsel ophalen, dat verkregen werd van marktkramers die het anders toch maar weggooiden. Er werd actief samengewerkt met de vereniging De Wroeter (vzw) en andere organisaties. Een aantal krakers zet de activiteiten voort in de Sint-Truidersteenweg, bij een leegstaande kebabzaak tegenover een kringloopwinkel. Hier wordt nu elke woensdag weer een volxkeuken georganiseerd." (3)

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt; (2) Website Kraak.net/Festival2004 - geraadpleegd op 13-07-2012; (3) https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Zeven_Dwergen - geraadpleegd op 02-03-2011; (4) Interbellumarchitectuur in Hasselt: 1925-1940 (1998), deel II, p. 36.; (5) Het Belang van Limburg, 25-05-1983, p. 6.; (6) Het Belang van Limburg, 12-03-2002, p. 9.

Fiche

Adres: 
Koningin Astridlaan (68)
Hasselt
Kadastraal nummer: 
lag op perceel 6-F-135-B-2
Capakey: 
lag op perceel 71326F0135/00B002
Periode of stijl: 
1931
Architect: 
waarschijnlijk Clement Vananderoye (Alken 1904-Hasselt 1985)
Opdrachtgever: 
Heilig Hartparochie
Stijl: 
romantisch kubisme

Multimedia

Referenties

Interbellumarchitectuur in Hasselt: 1925-1940 (1998)
Titel: 

Interbellumarchitectuur in Hasselt: 1925-1940 (1998)

Ondertitel: 
deel I, deel II (inventaris)
Jaar van uitgave: 
1998
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...