Koninklijk Atheneum (Guffenslaan 78-82) - uit: 52 waardevolle Hasseltse gebouwen en monumenten (1977)

Description

De niet onsierlijke neoclassicistische gevel van het oude middengebouw van het Koninklijk Atheneum aan de Guffenslaan dateert van 1865-1866.

Pas dan kwamen de toen reeds jarenlang geplande uitbreidingswerken klaar. De werken, die naast de bouw van het latere middengebouw ook enkele aanpassingswerken van bestaande gebouwen aan de Capucienenstraat omvatte, werd toen toegewezen aan de 'bouwpromotor' Gaspar Aerden voor de toen wel niet onaardige som van 177.500,75 fr.

De school had in 1866 reeds een bewogen geschiedenis achter de rug. Op de plaats waar zich nu het Koninklijk Atheneum bevindt, stond vroeger het Capucijnenklooster, dat een vrij groot complex vormde aan de Capucienenstraat en zich uitstrekte tot aan de stadswallen, de huidige Guffenslaan.

Deze paters kwamen in 1616 naar Hasselt en begonnen met het optrekken van een bescheiden kloostergebouw op een terrein dat hen geschonken was door de bewoonster van het nabije Waerdenhof (oude stedelijke academie), Agnes Wolfart, weduwe van Godfried van Mombeek. Bij de opheffing van de kloosters door het nieuwe Franse bestuur in 1797 werden de paters uit hun convent verjaagd en op 13 januari 1798 verkocht men het oude klooster als nationaal domein (d.i. openbaar bezit) aan twee gegadigden: Karel Payan, ontvanger der registratie en Gérard Thoelen. Deze laatste richtte als goede Hasselaar in de oude kloostergebouwen een jeneverstokerij met behorende ossenstallen in. Dit bedrijf werd later door zijn schoonzoon Jan Van Vinckenroye overgenomen.

De nieuwe eigenaars verkochten in 1802 het door hen ongebruikte gedeelte van het complex, nl. de voormalige kloosterkerk met wat bijhorende gronden en gebouwen verder door aan het stadsbestuur, dat hier in 1808 een 'Ecole Secondaire' inrichtte.

In de daaropvolgende decennia bleef het gebouw bijna doorlopend in gebruik als onderwijsinstelling, in de Hollandse tijd onder de benaming 'Koninklijk College' en vanaf 1834 als 'Stadscollege' waarna de school in 1844 definitief werd omgevormd tot Koninklijk Atheneum.

Het duurde echter meer dan 20 jaar vooraleer het Atheneum een steeds toenemend aantal leerlingen kende, zich in meer aangepaste lokalen kon uitbreiden.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...