You are here

Kruidenierswinkels Centra

Description

Ondernemer Jacob Fokke Schuitema startte in 1888 een kruidenierszaak en groothandel aan het Damsterdiep in Groningen. Zijn neven Dethmer en Dirk Eildert Schuitema namen de zaak aan het begin van de 20ste eeuw over en concentreerden zich op het groothandelsbedrijf. Dat legde hen geen windeieren. Tot in de wijde omtrek vonden de kruideniers de weg naar groothandel Schuitema.

De broers Schuitema wilden meer. In 1931 namen ze het initiatief voor de bundeling van de inkoopkracht van twaalf grossiers verspreid over het land. Ze droomden van een groot samenwerkingsverband tussen winkeliers en grossiers. Op die manier kon de grossier de belangen van de kruidenier verdedigen bij de fabrikanten. Daarom ontwikkelden ze een winkelformule voor de ondernemers die op dat moment zelf zaken deden met hun inkoopcentrale. Dat samenwerkingsverband startte vanaf 1933 onder de naam Centra. In de jaren '50, '60 en '70 groeiden Schuitema en Centra fors.

In Belgisch Limburg en Luik bestonden ook heel wat Centra-winkels. Heel wat van die winkels werden bevoorraad door de firma Koloniale Waren Janssens & Gilissen. Zij zorgde voor de import, verwerking en distributie van 'koloniale waren': koffie, thee, specerijen, cacao, suiker, tabak, enz. Hasseltse Centra-winkel lagen onder andere in Kermt (In de trompet), op de Botermarkt (mevr. Bonneux?), aan de Luikersteenweg, aan de Koningin Astridlaan (zussen Vanstraelen), aan de Maastrichtersteenweg nr. 100 (zussen Meuris) en in Kuringen: Jean Pascal in de Overdemerstraat en mevr. Kronix in het centrum. Concurrentie voor Centra waren de winkels van Limburgia of van de Brusselse firma Victoria (chocolade, snoep, koekjes).

Maar eind jaren '70 gaat het met de groei een stuk minder hard. De economische tegenwind maakt klanten prijsbewuster. Ze kiezen meer en meer voor voordeliger concurrenten. Schuitema besluit om een nieuwe koers te varen. Het ontwikkelt een spiksplinternieuwe winkelformule: C1000. Ook in Hasselt hadden de Centra-winkels het steeds moeilijker door de concurrentie van grootwarenhuizen en de stijgende administratieve rompslomp. Uiteindelijk verdwenen ze volledig uit het straatbeeld.

Multimedia

Referenties

De Koloniale Waren - Janssens & Gilissen 1926-1977 (2008)
Titel: 

De Koloniale Waren - Janssens & Gilissen 1926-1977 (2008)

Jaar van uitgave: 
2008
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...
Auteur: Jean Nicolaï Kunstschilder Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb werd in Hasselt geboren in 1889...
Pagina in opbouw. Informatie, foto's en verhalen over de Hasseltse politie zijn welkom. In 1991...

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...
Eerwaarde Heer Jozef Hubrechts was pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Hij overleed samen met zijn...
Van 2014 tot eind 2018 was Steven Vandeput minister van Defensie en Ambtenarenzaken in de federale...
Emiel Baptist werd geboren in 1895 in Godsheide als zoon van dienstknecht Andreas (Zonhoven 1847-Hasselt...
Auteur: Marc Jacobs Zie tekstpagina voor de uitgebreide beschrijving. Louis Berten werd geboren op 30...
1795-1824 : Etienne-François de Stenbier 1825-1867 : Charles-Philippe de Cecil 1868-1869 : Conrardus...