Lombaardstraat - uit: Inventaris van het cultuurbezit in België (1981)

Description

pp. 320-321

1322: Lombardestraete; geheten naar een "lombaert" (pandhuis), die er tijdens XIII-XIV bestond, of naar de familie Lombaerden.

Rechtlijnige straat van O. naar W. de Demerstraat met de Dr. Willemsstraat verbindend. In de N.O.-hoek, de Groenplaats met het stadhuis, oorspronkelijk de tuin rondom het herenhuis van baron de Heusch, dat vanaf XVIII B stadhuis werd (cf. supra); in 1780 werd de tuinmuur verwijderd, en in 1880 de twee hoekhuizen bij de overgang naar de Lombaerdstraat; achter het stadhuis werd het pleintje tijdens XIX met een dozijn linden beplant, en ingericht als veemarkt (in gebruik tot in de vijftiger jaren). Thans is de O.-wand van de Groenplaats verstoord door de grootschalige architectuur van het nieuw Administratief Centrum, in 1967 gebouwd. Ook de W.-wand met het grootschalig schoolcomplex contrasteert met het intieme karakter van het stadhuisplein.

Tussen de Groenplaats en de Schrijnwerkersstraat, lag aan de N.-kant het z.g. huis "In't Claverblad", gedateerd 1665, een belangrijk voorbeeld van Maaslandse gevelarchitectuur, in de zestiger jaren gesloopt voor de uitbreiding van het schoolcomplex der zusters ursulinen; de afbraakmaterialen werden door het stadsbestuur opgeslagen om elders in de stad wederopgebouwd te worden. Voorbij de Schrijnwerkersstraat wordt de volledige N.-wand ingenomen door de gouvernementsgebouwen.

Ook de Z.-kant werd deze eeuw sterk gewijzigd: zo verdween tgov. het stadhuis ca. 1920 het z.g. "Hooghuis", een merkwardige houtconstructie, kwalitatief te vergelijken met de apotheek ''Het Sweert" (Grote Markt nr. 3). Verder naar de Zwanesteeg toe ligt nog een monumentaal classicistisch hotel uit XVIII B; bij de verbreding der Zwanesteeg na de tweede wereldoorlog, verdwenen belangrijke panden uit XVII en XVIII. In de W.-helft vnl. woonhuizen van drie bouwlagen uit XIX B en XX.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...