Monument voor verdronken kinderen (kerkhof Godsheide - Kiezelstraat) - uit: Godsheide / Oudste gehucht van Hasselt (2002)

Description

p. 122

Oud monument

Meer dan twee jaar na de 50-jarige herdenking, werd eindelijk op woensdag 23 maart 1993 het eerste monument onthuld. Het plaatselijk comité dat jarenlang ijverde voor een gedenksteen was erg ontmoedigd over de vorm en de plaats die het toenmalig stadsbestuur aan het monument gaf. Het was een overgebleven rotsblok uit de toen pas aangelegde Japanse tuin. Alhoewel het monument officieel onthuld is, werd het echter nooit ingezegend. Er bestond nauwelijks belangstelling voor bij de betrokken familieleden en bevolking. Op vrijdag 12 februari 1999 om 15 uur werd de omstreden rotsblok verwijderd door de stadsdiensten. Precies een uur later werd het nieuw monument geplaatst.

p. 123

Nieuw monument

Na de jaarlijkse herdenking in de eucharistieviering op 14 februari 1999, werd door Minister Steve Stevaert en verschillende aanwezige Schepenen en Gemeenteraadsleden van Hasselt, het nieuw door directe familieleden ontworpen monument plechtig onthuld. Als een bijzonder eerbetoon aan de kinderen werden al de grafjes, één voor één en het nieuw monument plechtig ingezegend door E.H. Pastoor Jozef Walraevens.

Het monument heeft de afbeelding van de dijkwanden met de zuiderlijke trapjestreden, waarlangs de kinderen afdaalden naar het vlot en de trapjestreden op de noordelijke oever die zij nadien nooit meer konden betreden. De zwarthoekig gebroken granietsteen is een afbeelding van het vlot en de dood, waarmede de ramp gebeurde, ontworpen door Boniface Thomis. Op een koperen plaat is volgende tekst vermeld: 'Op 14 februari 1941 zijn 35 kinderen verdronken toen het vlot in het kanaal kapseisde'. Uit vijf verschillende teksten, geschreven door Constance Dekens, was deze de best passende, waardoor ook een vreemde kerkhofbezoeker onmiddellijk informatie kon vernemen.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...