You are here

Busselkenswinning (Kermtstraat 118)

Description

In de Kermtstraat te Kermt (nvdr: Stevoort) ligt op het nummer 118, verscholen in een bocht van de weg, de Busselkenswinning. Ze dateert gedeeltelijk uit de eerste en gedeeltelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De woon- en bedrijfsgebouwen staan rond een rechthoekige binnenkoer geschaard. Het oudste gedeelte van het woonhuis is in stijl- en regelwerk uitgevoerd. Het tweede in baksteenmetselwerk, is als het ware een diephuis dat op de vakwerkgevel werd gebouwd. Momenteel is deze gevel onzichtbaar door de klimopbeplanting. In een nis bevindt zich een Sint-Antoniusbeeld net boven de benedenverdieping. Stallen, wagenschob en schuur zijn in vakwerk met geteerde wandstijlen uitgevoerd. 

Uit: Landelijk vakwerk in Hasselt (2006), pp. 22-23.

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt (2) Inventaris VIOE - geraadpleegd op 01-12-2009

Fiche

Adres: 
Hasselt
Kadastraal nummer: 
11-B-263-D
Capakey: 
71055B0263/00D000
Naam van het gebouw vroeger: 
Busselkenswinning
Naam van het gebouw nu: 
Busselkenswinning
Periode of stijl: 
19de eeuw
Stijl: 
vakwerkbouw
Vorige functie(s): 

hoeve

Huidige functie: 

woonhuis / handelshuis

2009: Art and Advice (A&A)

Beschrijving buitengevel: 

1976 - Z.g."Busselkenswinning". U-vormige hoeve uit XIX A (?) en XIX B, met gebouwen van baksteen en stijl- en regelwerk gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, dat door een gekasseide inrit, afgesloten door een houten poortje met de straat verbonden is. Ten W., woonhuis, bestaande uit twee onderscheiden delen: het N. gedeelte is het oudste (XIX A) en telt vijf traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een gecementeerde, bakstenen stoel; gepikte stijlen (zes) en regels (drie); onderkelderde opkamer in de twee laatste traveeën. Beluikte vensters, een zolderluik, en een deur met bolkozijn als bovenlicht. Bakstenen vergroting naar achteren toe. Zijgevel met bakstenen vullingen en twee beluikte vensters. Het Z.-gedeelte dateert uit XIX B en is opgetrokken in baksteenbouw; aansluitend op de hoger vermelde vakwerkbouw, een diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); gesmeed ijzeren muurankers S en C; bakstenen rondboognis met St.-Antoniusbeeld boven de eerste bouwlaag; getoogde muuropeningen van verschillende afmetingen. De achtergevel is voorzien van de initialen S + B (muurankers). Hierop sluit een uit dezelfde periode daterend stallinggedeelte aan (thans gedeeltelijk als woonhuis ingericht), voorzien van een schildak (Vlaamse en mechanische pannen); getoogde muuropeningen, en in de W.-gevel een rechthoekige poort. Ten O. van het erf, varkensstal en karrehuis in een langgestrekte vleugel van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen en gepikte timmer op een verhoogde bakstenen stoel; een staldeur, een zolderluik; het karrehuis is vrijwel volledig open in de richting van het erf, en werd voorzien van een garage. Ten Z., dwarsschuur met aansluitende stal onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een bakstenen stoel, gedeeltelijk verhoogd; l. de schuurpoort, r. de staldeur met zolderluik erboven. Voor de erfzijdegevel werd een open bergruimte onder zadeldak (kunstleien) aangebouwd. Recente bakstenen aanbouwsels tegen de achtergevel. (2)

Algemeen: 

- open bebouwing
- perceelgrootte: 1020 m2

Beschermd: 
Datum van erkenning: 15.06.2009
Datum van publicatie: 23.07.2009

Referenties

Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)
Titel: 

Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)

Ondertitel: 
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen
Plaats van uitgave: 
Gent
Jaar van uitgave: 
1981
Cover: 
Landelijk vakwerk in Hasselt (2006)
Titel: 

Landelijk vakwerk in Hasselt (2006)

Plaats van uitgave: 
Hasselt

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...