You are here

Paardenmarkt Kuringen

Description

Dat feesten en verenigingen niet zomaar de tijd en de verandering in de maatschappij kunnen trotseren, blijkt ook uit de evolutie van de paardenmarkt van Kuringen. Ieder jaar op 17 maart, de feestdag van de parochieheilige, houdt Kuringen zijn traditionele jaar- en paardenmarkt.

In de vooroorlogse jaren was deze jaarmarkt de grootste gebeurtenis van het jaar in het dorp. Langs de baan Hasselt-Diest stonden de ruim duizend paarden in lange rijen opgesteld, waartussen dan de kooplui de koop afsloten door elkaar de hand te schudden. Ieder jaar kwamen ook de marktkramers en de kwakzalvers op om aan de duizendkoppige menigte hun waren aan te prijzen. Door de opkomst van de tractoren en andere landbouwmachines is het paard naar de achtergrond verdrongen en stelde de eens zo beroemde paardenmarkt van Kuringen op het einde van de jaren 70 weinig of niets meer voor. In maart 1979 stonden er nog drie pony's en een geit verborgen achter enkele kermiskraampjes. Enkele Kuringenaren besloten dan de paardenmarkt nieuw leven in te blazen en eind 1979 werd een paardenmarktcomité in het leven geroepen. Er werden contacten gelegd met de plaatselijke rijvereniging en op de eerste vernieuwde paardenmarkt van 1980 stonden er opnieuw een vijftiental paarden. Vandaag zijn er dat meer dan 200.

De markt van half maart spitste zich vooral toe op de verkoop van paarden. Zelfs Waalse en Duitse zakenmannen kwamen ieder jaar naar Kuringen, waar ook talrijke zigeuners voor bijzondere attracties zorgden. Heel die drukte werd omkaderd door mensen uit de circuswereld en vele standwerkers. Vroeger stonden de lange rijen paarden opgesteld van het Dorpsplein tot aan café 'De Drie Kronen' en zo verder, tot aan de Herkenrodedreef. Men telde soms wel vierhonderd paarden die gekocht en verkocht werden door de talrijke bezoekers uit binnen- en buitenland. Een van de opmerkelijke figuren was een venter die glassnijders verkocht. Bij aankoop van een glassnijder kreeg men van hem een slijpsteen cadeau. Nog een typische figuur van de jaarmarkt was Cowboy Willy Williams, die met zijn tanden ijzeren staven kon plooien. Hij was een grote vriend van de kinderen, die met vogelpikpijltjes in zijn blote rug mochten gooien. Van de vele attracties op de markt spanden het kermisvolk en de liedjeszangers de kroon bij kinderen en volwassenen. Kermisvolk werd meestal vereenzelvigd met zwervers, charlatans en bedelaars. Er waren ook altijd waarzeggers, muzikanten, clowns en de onvermijdelijke liedjeszangers. Hun vrouwen lazen uit de hand, voorspelden de toekomst en zongen hun hartverscheurende liedjes over moorden en andere onheilen. Op een oud beddenlaken waren de gruwelijke taferelen uitgebeeld en met een lange stok werden de voorstellingen aangeduid waarover werd gezongen. De gedrukte teksten van de liedjes werden tussendoor aan de man gebracht. Het volk stroomde toe als er gezongen werd over liefdesperikelen, geweld, vreselijke moorden en onvoorstelbare verhalen over weeskinderen en bedrogen jonge meisjes in dienst van een rijke burger. 

Uit: Kuringen Sint-Jansheide Schimpen Tuilt Stokrooie / Warm aanbevolen (2004), pp. 117-118.

Referenties

Kuringen Sint-Jansheide Schimpen Tuilt Stokrooie / Warm aanbevolen (2004)
Titel: 

Kuringen Sint-Jansheide Schimpen Tuilt Stokrooie / Warm aanbevolen (2004)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2004
Cover: 
Downloads

Paardenmarkt Kuringen 2008

PDF icon Download (945.65 KB)

Recordopkomst voor 'moderne' paardenjaarmarkt (2009)

PDF icon Download (588.85 KB)

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...