You are here

Vereniging Onze-Lieve-Vrouw van Fatima Kuringen

Description

Het ontstaan van deze vereniging is in grote mate te danken aan een man die indertijd in Kuringen nogal bekend was om zijn gedurfde projecten. Nef Becks (1920-1968) was een man met enorme capaciteiten. Hij was in 1953 gemeenteraadslid en schepen van 1958 tot 1968.

Enkele jaren na de tweede wereldoorlog nam hij het initiatief iets groots te doen op toneelgebied. Pastoor Hansen, kapelaan Housen en de onderwijzers Elmar en René Cuppens, Louis Convents en Alfons Bortels, met daarbij Pol Hendrickx en Marcel Lodewijckx, gingen op zijn uitnodiging in om in Kuringen een groot toneelspel op te voeren. Er werd een erecomité gevormd met onder meer Monseigneur Kerkhofs, bisschop van Luik, en gouverneur Hubert Verwilghen die beiden op de première aanwezig waren.

Dankzij de medewerking van velen werd op 24 juli 1949 in het park van de familie Goetsbloets een eerste opvoering gebracht van het geschiedkundig schouwspel 'Fatima'. Meer dan 200 Kuringenaren namen hieraan deel; het werd een overdonderend succes want er volgden nog zes opvoeringen. Telkens waren de meer dan 500 zitplaatsen uitverkocht en de rijkswacht kwam eraan te pas om het verkeer in het zogenaamde 'boerendorp Kuringen' in goede banen te leiden.

Uit dankbaarheid voor het welslagen van de onderneming werd beslist op het Dorpsplein een 'Fatimakapel' op te richten. Al vlug werd beslist het volgende jaar een nieuwe reeks uitvoeringen te organiseren. Noodgedwongen moest men uitwijken naar het park van de familie Horsmans, daarbij viel het weer tegen, er was veel regen en koude wind, zodat er vertoningen moesten afgelast worden, met financieel verlies als gevolg. Doch men liet de moed niet zakken, begin 1953 werd de 'Gemengde Toneelgroep Fatima' gesticht. Wat later volgde het 'Fatimakoor' en werd 'Turngroep Fatima' gesticht.

Door de groei van de vereniging bleek dat er voor bepaalde manifestaties geen voldoende plaatsruimte voorhanden was. Daartoe werd op 10 oktober 1957 een stuk van 2 ha 37a verwaarloosde grond, gelegen aan de Albertkanaalstraat, aangekocht. Er werd een ontwerp opgesteld van een ontspanningspark met onder meer een openluchttheater, een grote feestzaal, een zwembad, pleinen voor allerlei sporten, een kiosk, een vijver, een café-restaurant, een mini-golfterrein en een kinderspeeltuin. Al vlug werd een aanvang gemaakt met de werken, maar wegens allerlei tegenslagen en tegenkantingen werd het opzet nooit uitgevoerd en werd de grond later weer verkocht. De Toneelgroep Fatima bleef het goed doen en behaalde talrijke prijzen op de vele succesvolle opvoeringen.

Vanaf 1960 ging het echter steeds verder bergaf, tot 'Fatima' ontbonden werd en alleen slechts mooie herinneringen achterliet. 

Uit: Kuringen Sint-Jansheide Schimpen Tuilt Stokrooie / Warm aanbevolen (2004), pp. 95-97.

Fiche

Name: 
Vereniging Onze-Lieve-Vrouw van Fatima
Alias: 
Toneelgroep Fatima, Koor Fatima, Turngroep Fatima
Datum van oprichting: 
1947
Datum van ontbinding: 
na 1960
Belangrijk op het vlak van: 
schouwspel Fatima (1949, 1950)

Referenties

Kuringen Sint-Jansheide Schimpen Tuilt Stokrooie / Warm aanbevolen (2004)
Titel: 

Kuringen Sint-Jansheide Schimpen Tuilt Stokrooie / Warm aanbevolen (2004)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2004
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...