You are here

Huize De Brem (Kuringersteenweg 134)

Description

Deze alleenstaande woning werd gebouwd in 1933-1934 naar een ontwerp van architect Sylvain Brauns.

 

Het pand, op de hoek van de Kuringersteenweg en de Kleine Breemstraat werd gebombardeerd en beschadigd in 1944. Het werd snel heropgebouwd, weliswaar grondig aangepast waarbij het eerdere modernistische ontwerp geweld werd aangedaan. Gelukkig werd in 1969 de oorspronkelijke toestand grotendeels hersteld en is de kruising tussen art deco en functionalisme met rechte volumes, vlakken en openingen weer zichtbaar.

 

In het pand ligt de nadruk op nieuwe materialen als beton, glas en metaal wat ook in de interieurafwerking, met natuurstenen en metalen elementen zichtbaar is.

* Sylvain Brauns maakte een eerste ontwerp voor zijn eigen woonhuis in 1932. Dit ontwerp werd afgekeurd omdat hij de voorgeschreven rooilijn niet gerespecteerd had. Het ontwerp voor het huidige gebouw stamt uit 1933, maar ook dit plan verschilt van de uiteindelijke realisatie van het geheel. Het eerste ontwerp is nog strakken dan het tweede. Dit ontwerp vertoont een duidelijke invloed van de principes van Le Corbusier, wiens geschriften Brauns in zijn bezit had. Het iss een lang, smal volume met een galerij ernaast die steunt op pijlers. Boven zijn er twee volumes, die de lengte en de dubbele breedte van de galerij hebben. Het achterste deel vormt een plat dak. Omdat het geheel steunt  op pijlers, werden de wanden van de benedenverdieping ingevuld met grote glasvlakken. De bovenverdiepingen hebben, geheel naar het voorbeeld van Le Corbusier, lange vansterbanken. Maar dit ontwerp kon niet uitgevoerd worden wegens de rooilijn die Brauns niet gerespecteerd had. Het tweede ontwerp is minder kubistisch dan het eerste, omvwille van de schuine rooilijn die Brauns in zijn ontwerp moest integreren.

* Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd toen er een V-1 bom in de buurt viel. Om het gebouw te ondersteunen, werd de achterste muur verstevigd door een extra muur en werd het geheel bekroond met een tentdak. In de jaren 1960 hebben de bewoners het huis verbouwd onder leiding van Isidoor Lavigne. Aan het exterieur werd het tentdak verwijderd, de ramen veranderd en kwam er een garage bij. Maar het is vooral het interieur dat grote veranderingen kende. Veel originele interieurelementen waren tijdens de oorlog verloren gegaan en dus niet echt vatbaar voor vernieuwing. De indeling van het interieur voldeed ook niet meer aan de nieuwe behoeften. Op het gelijkvloers werd de gang verlengd en de keuken naar achter geschoven, de doorgang naar de eetkamer verdween. Op het eerste verdiep werden de verschuifbare muren vervangen door echte muren, de werkkamer werd veranderd in een slaapkamer. Een open geheel veranderde in gesloten kamers.

* Dit gebouw is een soort van manifest voor de Hasseltse architectuur. Brauns laar hiermee zien dat hij mee is met de nieuwste ontwikkelingen van zijn tijd. Zonder de druk van de opdrachtgever had hij alle vrijheid om zijn eigen kunde bot te vieren. Dit gebouw toont duidelijk aan dat de moderne ideeën wel aanwezig waren, maar al te vaak verborgen bleven om de klant tevreden te stellen. In de volksmond noemde men het huis 'de bunker' en een 'bunker' kon men moeilijk associëren met een gezellig optrekje, mensen hadden andere ideeën omtrent hun droomhuis.

 * De internationale stijl staat ook wel bekend onder de naam 'functionalisme'. Het belangrijkste kenmerk van het ontwerpproces is de verschillende functies van het gebouw te analyseren. Op basis van deze gegevens gaat men het gebouw oriënteren om licht en lucht optimaal te benutten, wat mogelijk wordt gemaakt door het gebruik van staal, beton en glas. Deze stijl heeft een uitzonderlijk groot aandeel gehad in de architecturale ontwikkelingen van de tweede helft van de twintigste eeuw. Kenmerken zijn, naar analogie van de 'cinq points' van Le Corbusier, de brede vensterstroken, de vrije planindeling, het platte dak en de vaak wit bepleisterde gevel. Betonnen pijlers nemen de draagkracht over van de bakstenen muren. Het uitzicht is uitgesproken rechthoekig en kubusachtig.

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt (2) Interbellumarchitectuur in Hasselt: 1925-1940 (1998), inv.nr. 78. (3) Inventaris VIOE - geraadpleegd op 29-11-2009

Fiche

Adres: 
Hasselt
Kadastraal nummer: 
6-F-0070-W-005
Naam van het gebouw nu: 
Huize De Brem
Periode of stijl: 
1933-1934
Architect: 
Sylvain Brauns (1890-1947)
Opdrachtgever: 
Sylvain Brauns
Stijl: 
Internationale stijl / modernisme / expressionisme / art deco
Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- 1933: Sylvain Brauns, architect

- (?): familie Willy Greven-Brauns

Vorige functie(s): 

woonhuis

- architectenbureau

Huidige functie: 

woonhuis

Beschrijving buitengevel: 

Z.g. "Huize De Brem", alleenstaande woning in Nieuwe Zakelijkheidsstijl, gebouwd in 1934 n.o.v. architect S. Brauns. Groot, rechth. betonnen gebouw van telkens twee brede trav. en drie bouwl. onder platdak, dat dienst doet als terras. Rechth. vensters in vrij smalle, omlopende registers. Het aanbouwsel (garage) van één bouwl. telde oorspronkelijk één trav. In tegenstelling tot de huizen in de omgeving, heeft het gebouw het bombardement in de tweede wereldoorlog overleefd; het was bovenaan echter gescheurd, zodat tegen de achtergevel een bakstenen muur werd aangebracht ter versteviging; het werd ook van een schilddak voorzien dat in 1968 werd afgebroken. (3)

Beschrijving interieur: 

In het pand ligt de nadruk op nieuwe materialen als beton, glas en metaal, wat ook in de interieurafwerking, met natuurstenen en metalen elementen, zichtbaar is.

Verbouwingen: 

Het gebouw werd opgetrokken in 1934. Tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog raakte het pand beschadigd, waarna tegen de achtergevel een bakstenen muur werd aangebracht. Het huis werd ook van een schilddak voorzien dat in 1968 weer werd afgebroken. In de jaren 1960 hebben de bewoners het huis verbouwd onder leiding van Isidore Lavigne. Aan het exterieur werd het tentdak verwijderd, de ramen veranderd en kwam er een garage bij.

Algemeen: 

- open bebouwing
- perceelgrootte: 293 m2

Beschermd: 
Datum van erkenning: 04.11.2002
Datum van publicatie: 19.02.2003

Referenties

Het Huis Van Straelen te Hasselt (2007)
Titel: 

Het Huis Van Straelen te Hasselt (2007)

Ondertitel: 
Art Nouveau met een eigen gezicht: een dubbelportret, vernieuwend en kijkend naar het verleden
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2017
Interbellumarchitectuur in Hasselt: 1925-1940 (1998)
Titel: 

Interbellumarchitectuur in Hasselt: 1925-1940 (1998)

Ondertitel: 
deel I, deel II (inventaris)
Jaar van uitgave: 
1998
Cover: 
Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)
Titel: 

Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)

Ondertitel: 
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen
Plaats van uitgave: 
Gent
Jaar van uitgave: 
1981
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...