You are here
Description
De familie Fryns heeft bijna 100 jaar lang jenever gestookt in Hasselt.
Stichter Guillaume Fryns, geboren in Mesch (NL) in 1853, wist aanvankelijk niets van stoken af. Daarom werkte hij eerst samen met de Hasseltse stokerij Leynen. Rond 1895 had Fryns genoeg ervaring om zelf jenever te stoken.
Hij verkocht jenever in aarden kruikjes, 'stoopjes' genoemd.
Toen Guillaume Fryns in 1909 overleed, zetten zijn twee zonen Guillaume jr. en Jules zijn werk verder.
Tussen de twee wereldoorlogen brak Fryns nationaal door. Vooral onder impuls van Guillaume jr. kreeg hun jenever ook internationale uitstraling. Guillaume jr. (Hasselt 1889-1932) stierf echter op jonge leeftijd en zijn broer Jules, die trouwde met Amande Kolb, nam de leiding over het bedrijf.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen de activiteiten geruime tijd stil, aangezien Jules weigerde om met de bezetter samen te werken.
Ook de derde generatie Fryns zette de expansie en de jenevertraditie van de familie verder. De vijf broers Guillaume, Georges, Godefroid, Yvan en Adrien namen in 1948 de stokerij Notermans met succes over.
In 1979 kwam er een einde aan de autonome positie van de stokerij. Het Genkse Yoko, dat bekend was om zijn kaas, nam het bedrijf Fryns over. In 1988 werd Yoko overgenomen door Irish Diary Board. Het bedrijf was enkel geïnteresseerd in de zuivelproducten en het merk Fryns werd doorverkocht aan stokerij Bruggeman uit Gent.