You are here

Description

Het geslacht Pexsters, waarvan de naam vroeger Pe(e)cksters of Peckstarts gespeld werd, stamt uit Zepperen, waar de deze familie reeds bij het begin van de 16de eeuw aantreffen. Het was Lambrecht Pecksters, laatschepen van het cijnshof van Sint-Servaas van Maastricht te Zepperen in 1572, die als wapen voerde “in zilver een zwarte eg, vergezeld in het schildhoofd van twee rode rozen”.

Uit de parochieregisters weten we, dat leden van deze familie zich later te Hoepertingen en te Berlingen vestigden. Zo vinden we te Berlingen in de eerste helft van de vorige eeuw het echtpaar Pexsters-Derie, met als zoon Frans Winandus, gehuwd met Marie Leopoldine Bellefroid. Uit dit huwelijk stammen o.a. burgemeester Edmond (nvdr: Victor) Pexsters (1877-1960) van Berlingen en Herman (nvdr: Marcel) Pexsters (1879-1937), doctor in de natuurlijke wetenschappen en leraar aan het Koninklijk Atheneum van Hasselt. Hij was gehuwd met Maria Martha Grommen en de vader van J. Pexsters, de voorzitter van de rechtbank van koophandel te Hasselt.

Deze familie is verwant met de geslachten Bruyninx, Prijs, Leunis, Van der Smissen, Govaerts en Oelanders.

Uit: Limburgse families en hun wapen (1978), p. 83.

Weetjes: 

* 1937: "Cuttecoven - Overlijden - Gisteren overleed alhier, na een lange en pijnlijke ziekte, M. Marcel Pexsters, doctor in de Wetenschappen, Eere-leeraar aan het atheneum van Hasselt. De plechtige lijkdienst, gevolgd van de begrafenis, zal plaats hebben in de parochiekerk van Cuttecoven, a.s. Maandag, 23 Aug. om 11 uur. «Het Belang» biedt aan Mevr. Pexsters en aan den Heer Advokaat en Mevrouw Jos. Pexsters zijn christelijke deeleneming aan." (1)

* 1981: “Dr. jur. Joseph Pexsters, voorzitter emeritus van de Rechtbank van Koophandel te Hasselt is gisteren maandag te Hasselt overleden, na een loopbaan van veertig jaar effektieve en vier jaar plaatsvervangende dienst in de magistratuur. Op 3 maart jl. had de Hasseltse magistraat de leeftijd van zeventig jaar bereikt en op 13 maart werd hij plechtig als emeritus gehuldigd hij zijn afscheid. (…) De heer Pexsters die te Gent werd geboren op 3 maart 1911, doctoreerde in de rechten te Leuven in 1935 en zette reeds het volgende jaar zijn eerste stappen in de magistratuur als plaatsvervangend vrederechter te Borgloon. Tijdens de bezetting werd de heer Pexsters gedelegeerd als dd. substituut-prokureur des konings te Hasselt en vanaf 1942 tot maart 1945 benoemd als rechter hij de rechtbank van eerste aanleg Ie Hasselt. Vervolgens van 3o juni 1951 tot 23 april 1958 onderzoeksrechter te Hasselt, nadien tot 12 oktober 1970 ondervoorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Hasselt, en tenslotte tien jaar voorzitter van de rechtbank van koophandel. Daarbij kan nog vermeld dat de heer Pexsters in de militaire magistratuur achtereenvolgens tweede burgerlijk magistratuur plaatsvervanger en burgerlijk magistraat was in de krijgsraad te Hasselt en later burgerlijk magistraat, plaatsvervangend voorzitter in de bestendige krijgsraad te Luik. (…)” (2)

(1) Het Belang van Limburg, 21-08-1937, p. 2.; (2) (2) Emeritus Joseph Pexsters te Hasselt overleden, in :Het Belang van Limburg, 08-09-1981, p. 6.

Fiche

Naam: 
Familie Pexsters
Alias: 
Pecksters, Peecksters, Peckstarts, Peckstaerts
Benaderende periode van: 
16de eeuw e.v.

Multimedia

Referenties

Limburgse families en hun wapen (1978)
Titel: 

Limburgse families en hun wapen (1978)

Ondertitel: 
Deel 2
Plaats van uitgave: 
Hasselt-Tongeren
Jaar van uitgave: 
1978
Downloads

Overlijdensbericht Marie Marthe Grommen (1972)

PDF icon Download (37.39 KB)

Overlijdensbericht Victor Pexsters (1960)

PDF icon Download (656.4 KB)

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...