You are here

Oorlogsjaren in Stevoort

Description

De 16de en de 17de eeuw werden gekenmerkt door oorlogen en voorbijtrekkende troepen. De soldaten moesten voor hun eigen proviand zorgen en wanneer de plaatselijke bevolking hun niet voldoende mondvoorraad kon verstrekken werd er geplunderd. Er werden schutterijen opgericht en erkend als gewapende burgerafdelingen om in tijd van nood de bewoners te beschermen.

Op 1 juli 1577 geeft de prins-bisschop van Luik, Gerard van Groesbeek, aan de inwoners van Stevoort toelating een handboogschutterij op te richten.

De burgemeesters van Stevoort trekken op 16 februari 1693 met paard en kar naar Tongeren om er de legeroverheid te overhalen de gemeente vrij te laten van plunderingen om aen den commandant van het leger te vereeren eenighe hespen, een hamel, kalckoenen en een ton boter. Op 22 juli 1693 zien de burgemeesters van Stevoort zich verplicht de kostbaarheden van de kerk in veiligheid te brengen bij de minderbroeders in Hasselt; één van de burgemeesters, Govaerts en wilde alleen niet gaen om de perykel die er was.

Pieter van de Laer te Stevoort ontving in 1710 10 gulden van de gemeente als aalmoes ut reden dat hem die Brandeburgsche troepen syn kleederen hadden genomen int vertreck als sy die vrouwen hadden meegenomen.

De 18de eeuw was eerder een rustige periode met uitzondering van de laatste 10 jaar. Toen de laatste prins-bisschop, Constantijn Frans van Hoensbroek, in 1792 overleed en de Fransen onze gewesten binnenvielen, werd de Luikse republiek uitgeroepen. Vanaf 1795 werden het prinsbisdom Luik en het voormalig graafschap Loon ingelijfd bij Frankrijk. In toepassing van het principe 'gelijkheid voor iedereen' werden o.m. vroegere privilegies afgeschaft, godsdienst en eredienst werden een staatsgelegenheid, kloosters werden opgeheven en priesters die de eed van getrouwheid aan de republiek weigerden af te leggen werden verbannen.

Op 10 juli 1798 werd Jan Purnal, pastoor in Stevoort, als onbeëdigd priester aangehouden en naar het eiland Rhé verbannen. Tijdens zijn gevangenschap hield hij een dagboek bij. Hij keerde terug naar zijn parochie in de eerste dagen van het jaar 1800.

Uit: Stevoort ... warm aanbevolen (2002), p. 15.

Fiche

Datering: 
--

Multimedia

Referenties

Stevoort ... warm aanbevolen (2002)
Titel: 

Stevoort ... warm aanbevolen (2002)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2002
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...