Rivierkreeftjes vangen - uit: Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011)

Description

p. 102

Vertaling

Als ik ergens over wil praten, dan is dat zeker over de rivierkreeft. Het krioelde van rivierkreeften in mijn jonge tijd, maar we visten liever dan rivierkreeft vangen. De kreeften vielen ons lastig. Maar er waren mensen van hogere komaf uit het Luikse en uit Tongeren, die naar hier kwamen om kreeften te vangen. Onze vroegere burgemeester Pierre Greeven ving ook kreeften. Ze gebruikten netten met vleesafval dat ze in de beek hingen, ronde netjes. De kreeften kropen daarin en zo vingen ze een ganse emmer kreeften. Zo konden de mensen kreeft eten.

Er was een baron, die ook zin had in rivierkreeft uit de Mombeek. Maar die kon hier niet gaan zitten. Hij was baron, en dan met netten aan de beek zitten, met vleesafval in, dat was geen zicht. Daarom sprak hij hier in de Bekstraat, de Kwade steeg, de jonge mannen aan en hij zei: hier is materiaal, ga me wat kreeften vangen. Een paar uur later kwam hij terug. Dan hadden die jongens een emmer kreeften gevangen. Hij gaf die mannen wat kleingeld, wat drinkgeld, en dan waren die gelukkig en hij ook natuurlijk. Zo at hij ook van onze kreeften.

En dat was toch iets interessant, die kreeften, want toen we 24 jaar geleden met onze natuurvereniging startten, begrepen de mensen niets over hoe dat allemaal in elkaar zat met die kreeften, want ze hadden in hun leven nog nooit een kreeft gezien, want die waren er toen al niet meer. Maar wij wisten van toen wij tien jaar waren dat een kreeft zijn jongen tegen haar onderbuik geplakt met zich meedraagt. Maar dat wist in die tijd niemand van alle mensen die hier met ons meeliepen op de wandelingen. Nooit hadden ze dat gehoord of gezien. Zo dragen die ook hun eitjes mee.

Het is een ferm beest, ze waren niet allemaal even groot, vroeger. Bruin tot vaalbruin. Je zag ze gewoon op de schone bodem van de beek, waar geen waterplanten stonden natuurlijk.

Onze Mombeek ontspringt in kalkrijk gebied en stroomt door kalkrijk gebied, dat hadden die kreeften nodig om hun schild te vormen, daardoor zat hier kreeft. In geen enkele andere beek zat er kreeft, ook niet in de Herk, zeker niet in de Herk vanaf de brouwerij, die is helemaal niet meer geschikt omdat die vervuild is. En onze oude Herk was helemaal niet geschikt, die ontspringt in Kortessem of ergens in de buurt, die komt niet in dat kalkrijk gebied.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...