You are here

Schreurs, Armand (1952-)

Description

Hasselaar Armand Schreurs werkte al sinds 1979 deeltijds voor de radio als medewerker voor programma's als Sportkaffee en Sport Te Kort. Ook was hij actief als columnist. Hij was tot 1991 sportjournalist bij de krant Het Belang van Limburg.

Van 1991 tot 2004 was Schreurs wekelijks te gast in het radioprogramma Ochtendkuren van Radio 2 met Dirk Somers en Luc Verschueren. Hij speelde er onder meer de typetjes Boer Firmin Vandeput en ministerieel chauffeur Jacky Spaas. Schreurs werd ook bekend met zijn wekelijkse telefoongesprekken, waarin hij een nietsvermoedende beller voor de gek hield. Een aantal van de beste momenten werden ook op cd uitgebracht.

Drie jaar was hij ook medepresentator van het radioprogramma Stamgasten, samen met Nico Reynaert. Tijdens de radioprogramma's De Andere Hoed en Afgefloten trad hij vaak op als imitator van trainer Raymond Goethals. Sinds 2004 presenteert Schreurs Buren met Verschueren. Hij was ook actief in Nederland als radiosportverslaggever voor de KRO, NCRV en vanaf 2005 ook voor de NOS. Hij levert er regelmatig bijdragen over de Belgische sport in het programma Langs de Lijn. Hij heeft een maandelijkse column in het Vlaamse wielermagazine Cyclosprint en presenteert ook tijdens de Ronde van Frankrijk een radiocolumn.

In 2002 stapte Schreurs in de politiek voor de partij Open Vld, maar hij behaalde te weinig stemmen tijdens de Kamerverkiezingen in Limburg om verkozen te worden.

Op 1 april 1978 begon Schreurs met zijn poppentheater. Hij werkte toen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, waar hij ook één van de bezielers was van de stadskrant De Nieuwsgierige Hasselaar. Armand Schreurs schreef drie toneelstukken. Voor het Mechels Miniatuur Theater (MMT) werkte hij de opdracht uit om een satire over de Europese eenmaking op de planken te brengen. Het werd Maastricht op z’n gezicht (1992), in een regie van Jaak Van Assche. Daarnaast schreef hij voor het Koninklijk Hasselts Operettegezelschap twee Hasseltse revues, ('Doa mut dje zèn, place to be' en Hasselt ès te kleen), telkens opgevoerd voor in totaal tienduizend toeschouwers. Voor zijn poppentheater schreef hij zes verkiezingsshows, die hij ook zelf op de planken bracht. Met de show van 1999 toerde hij rond door Vlaanderen.

Publicaties van zijn hand zijn:

* Baggio, Bakero, Enzo ... : de smaakmakers van het moderne voetbal (1994, i.s.m. Per Hansen Frimann);

* Limburgse kroegenboek (1985, i.s.m. Michel Ilsen, Jan Maesen, Alice van Dael, Louis Verbeeck);

* Hasseltse portretten (1989, i.s.m. Michel Ilsen, Etienne Joris, Carlo Smeets, Jean Vrijsen en G. Daemen);

* TVL tien jaar (2004, i.s.m. Lieve Ketelslegers en Philip Hilven).

Weetjes: 

* 1980 – “Zopas werd te Hasselt een nieuw poppenspel, met nieuwe kast en nieuwe poppen boven de doopvont gehouden, Theatre Boelvaar, reeds lang een gevestigde waarde in de Limburgse hoofdplaats, is geen poppenkast voor kinderen, maar voor volwassenen. Het is ook niet historisch maar eigentijds, modern, hedendaags, waarin figuren uit en buiten Hasselt, situaties, problemen en toestanden in ons land in een kritisch-komisch kleedje aan bod komen. Afhankelijk van waar de vertoningen plaatshebben, gebeuren deze in het Hasselts diaIekt of niet. (…) Voorloper van Theatre Boelvaar was de Cercle Hasseltois die een tweetal jaren geleden louter toevallig ontstond tijdens een verjaardagsfeestje. (…) De eerste produktie van Cercle Hasseltois was de “Grote Harry van Veldeke-show”, een poppenspel met zelfgemaakte kast, poppen, teksten en dekors. (…) Maar de Cercle Hasseltois ontgroeide haar kinderschoenen en lag aan de basis van het ontstaan van twee nieuwe poppenkasten, namelijk 't Heilig Sjokkepaard en Theatre Boelvaar. (…)” (2)

* 1992 – “Armand Schreurs brengt wekelijks het radiopubliek in opperbeste stemming.Zowel op zaterdag met zijn telefoonfratsen in «Ochtendkuren» als woensdag in zijn monoloog met boer Vandeput, zorgt hij voor radio-pieken. Enkele dagen geleden trokken wij met Armand naar de plaats waar het verhaal met boer Vandeput zich elke week afspeelt. Voor Schreurs werd het een eerste kennismaking met het Wellense gehucht Vrolingen. De inwoners waren heel vriendelijk. Zelfs de plaatselijke koeien zetten een keel op, wat alleen maar als een vorm van appreciatie kon geïnterpreteerd worden. (…)” (3)

* 2003 – “Een paar weken geleden legde radio- en theatermaker Armand Scheurs de laatste hand aan 'In ieders belang', het theaterstuk dat hij schreef voor het Theelen-Theater-Tornooi, het theaterconcours dat Het Belang van Limburg organiseert ter gelegenheid van zijn 125-jarig bestaan. Het is een vrolijke klucht geworden, evenwel niet zonder een stevige dosis spanning. (…)” (4)

(1) http://nl.wikipedia.org/wiki/Armand_Schreurs; (2) Het Belang van Limburg, 12-06-1980, p. 11.; (3) Het Belang van Limburg, 22-04-1992, p. 10.; (4) Het Belang van Limburg, 30-12-2003, p. 17.

Fiche

Naam: 
Armand Schreurs
Alias: 
Boer Firmin Vandeput, ministerieel chauffeur Jacky Spaas
Geboorteplaats: 
Hasselt
Geboortedatum: 
05.05.1952
Beroep: 
poppenspeler, cabaretier, radiopresentator, komiek, columnist, journalist, politicus voor Open VLD

Multimedia

Referenties

Armand Schreurs kreëert herkenbaar poppenteater / «Theatre Boelvaar» poepekas vir groewte minse (1980)
Titel: 

Armand Schreurs kreëert herkenbaar poppenteater / «Theatre Boelvaar» poepekas vir groewte minse (1980)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
12/06/1980
Pagina('s): 
11
"Boer" Vandeput is op zoek naar zijn Vrolingse wortels (1992)
Titel: 

"Boer" Vandeput is op zoek naar zijn Vrolingse wortels (1992)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
22/04/1992
Pagina('s): 
10
Theaterstuk Armand Schreurs voor Theelen-Theater-Tornooi is klaar (2003)
Titel: 

Theaterstuk Armand Schreurs voor Theelen-Theater-Tornooi is klaar (2003)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
30/12/2003
Pagina('s): 
17

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...