Sint-Martinuskerk Stevoort - uit: 52 waardevolle Hasseltse gebouwen en monumenten (1977)

Description

Nr. 11.

De kerk van Stevoort biedt een zeer aangename indruk door de massale toren, een krachtige, vierkante massa uit brikken en zandsteenlagen zonder steunberen. Een gotisch inschrift uit de 16de euw luidt: 'A° XVcLIII de Xvde Meye is gesett de eerste stij Godt eere marie S.Marten mee'. In de ankers leest men nochtans het jaartal 1557.

Over de oude kerk is niet veel bekend. Uit de verslagen van de aartsdiaken weet men dat de kerk zijbeuken had, dat de toren in 1763 door de gemeente moest onderhouden worden, dat er toen drie klokken waren benevens een uurwerk dat op kosten van de Armentafel onderhouden werd. In 1712 moest de vloer van het kerkschip geëffend worden omdat er veel putten en verzakkingen waren vastgesteld. In 1624 waren er enkele heiligenbeelden: H. Martinus, H. Niklaas, H. Hubert en H. Rochus.

Op het einde van de 18de eeuw werd de oude kerk afgebroken. De abdis van Herkenrode als tienhefster bouwde de nieuwe kerk volgens de plannen van architect Digneffe. Er waren geen zijbeuken voorzien, wel een koor, een sacristie, een communiebank. De gemeente zelf moest 4.000 gulden aan de abdis geven en kreeg daarenboven nog de last om ijzersteen op de Bolderberg te gaan halen indien er in de oude kerk niet voldoende afbraakmateriaal werd gevonden om de fundamenten van de nieuwe kerk tot twee voet boven de grond op te trekken.

De nieuwe kerk werd in 1787 gewijd. Ze is opgesmukt met smaakvol stucwerk en met het wapen van Augustine van Hamme, abdis van Herkenrode. De herenkapel in Louis XVI-stijl heeft een rijke versiering; tegen de muren werden een paar grafstenen van 1711 en 1787 opgericht.

In 1891-1892 was de kerk te klein geworden en aannemer Martens van Stevoort bouwde bij de middenbeuk twee zijbeuken aan.

Als interessante meubelen merkt men er op een Christus op de koude steen, meer folklore dan kunstwerk, de communiebank, een beeld van de H. Appolonia (1666). De Kruisweg is een kopie door Ch. Beyaert van het meesterwerk van Rosier te Lanaken.

J.G.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...