Sint-Quintinuskerk - Sint-Quintinuskathedraal / Koorgestoelte - uit: Eindelijk een Kapittel in de Sint Quintinuskathedraal (1968)

Description

Vooraan in het koor staat nog langs weerszijden het zeer mooi koorgestoelte in eikenhout. Het is uitgevoerd in zuivere renaissancestijl en draagt het jaartal 1549. Aan iedere zijde heeft dit koorgestoelte tien zitplaatsen en telkens verdeeld in vijf afgescheiden compartimenten.

Hetgeen wij nu nog zien is slechts een gedeelte van het oorspronkelijk gestoelte. In het jaar 1818 en later werd ongeveer de helft van het gestoelte afgebroken en verkocht. Men heeft dit gedaan om het zicht op het koor te verbeteren.

De rugzijden van de koorbanken zijn versierd met paneelwerk in drie horizontale rijen welke afgescheiden worden door fijn gebeeldhouwde zuiltjes met samengesteld kapiteel. Ons gestoelte is zeer mooi en sober met beeldhouwwerk versierd.

De bovenste panelenrij heeft langs weerszijden beeldhouwwerk welke voor ieder paneeltje verschillend is. Wij bemerken hierop ondermeer twee verschillende huismerken of meestertekens en het wapen der Hasseltse familie van Hilst.

Bij de onderste panelenrij is enkel op het tweede paneel vanaf het hoofdaltaar zeer mooi beeldhouwwerk aangebracht.

De zijwangen der gestoelten zijn versierd met verschillende mensen- en dierenkoppen, welke knopvormig uitgevoerd zijn om het opstaan te vergemakkelijken.

De zittingen zijn opklapbaar, slechts één onderzijde is gebeeldhouwd. Hier wordt het offer van Abraham en Isaak voorgesteld.

De onvermijdelijke "misericorden" of zitsteunen aan de onderkant van de zittingen ontbreken hier evenmin. In tegenstelling met andere koorbanken zijn onze Hasseltse misericorden zeer eenvoudig gelaten en heeft men hier niet de folkloristische of fantastische uitbeeldingen die men elders aantreft.

De eigenaardige benaming "misericorden" dragen deze zitsteuntjes omwille van het feit dat zij aan de koorheren toelieten het langdurig staan te verlichten, door rechtstaande toch te zitten.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...