Sint-Quintinuskerk - Sint-Quintinuskathedraal - uit: 52 waardevolle Hasseltse gebouwen en monumenten (1977)

Description

Sint-Kwintinuskathedraal

In de 8ste eeuw werd hier aan de Helbeek, de kern van het oude Hasselt, een eerste primitieve kerk opgericht die het bedehuis was van de oorspronkelijke parochie Hasselt. Hiertoe behoorden ook Zonhoven, Kuringen, Stokrooie, Stevoort, Kermt, Spalbeek en Bolderberg-Zolder. De kristelijke gemeenschap én bevolking van Hasselt breidden zich langzaam maar zeker uit wat dan ook een regelmatige vergroting van het kerkgebouw meebracht. De onderbouw van de toren in ijzersteen met de twee meters dikke muur is het oudst nog bewaarde deel van de oude kerk. Het stuk daarboven is omstreeks 1250 in mergelsteen opgetrokken. De torenspits daarentegen werd pas in 1725 gebouwd nadat de vorige na een blikseminslag was vernield.

In de periode 1406-1448 werd de kerk vergroot en bouwde len in baksteen de hoofdbeuk met de twee zijbeuken en een zeer brede dwarsbeuk (transept).

Enkele decennia later verruimde men het gebouw door de zijbeuken open te breken en er nog vijf zijkapellen tegenaan te bouwen. Omstreeks 1448 brak men eveneens het oude koor af en verving dit door een veel groter waarrond omstreeks 1510 nog een ruime kooromgang met vier grote kapellen kwam. Al deze bouwcampagnes kostten hopen geld, die in de beste middeleeuwse tradities met alle mogelijke middelen werden samengebracht.

In de 16de eeuw bezat de hoofdstad van het graafschap Loon dan ook een bedehuis dat een uitdrukking was van haar welvaart en macht.

Ondanks enkele verwoede pogingen is Hasselt er echter nooit in geslaagd een kapittel - van kanunniken - binnen haar muren te krijgen zoals Sint-Truiden, Tongeren, Maaseik en zelfs Borgloon en Kortessem er wel één hadden. In 1967 promoveerde Sint-Quintinus dan ook van gewone - dekenale - parochiekerk ineens tot kathedraal. Het is trouwens de enige kathedraal in België die nooit de titel van collegiale of basiliek heeft gehad ... al moeten de Hasselaren zeker niet verlegen zijn met hun 'grote kerk'.

E.H.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...