Station Hasselt (Stationsplein 2-6) - uit: Nieuwe spoorwegtunnel (1987)

Description

HASSELT. - Sedert vorige zaterdag heeft het station van Hasselt een onderdoorgang met Runkst. De treinreizigers kunnen dus voortaan van het Stationsplein, onder de sporen door, via een gang naar de Spoorwegstraat in Runkst wandelen. Wanneer nu binnenkort ook nog de 209 parkeerplaatsen voor auto's aan de kant van de Spoorwegstraat, en de 424 stallingsplaatsen voor fietsen allemaal zullen gerealiseerd zijn, zal dat alleszins zorgen voor een beduidend betere afwikkeling van het verkeer op en rond het Stationsplein.

Zo zal voortaan de reiziger rustig zijn auto kunnen parkeren aan de Spoorwegstraat in Runkst en via de onderdoogang naar het station wandelen. Maar er zijn ook nadelen.

Eerst en vooral heeft de onderdoorgang geen enkele voorziening om het de gehandicapten wat makkelijker te maken. Geen aflopend paadje bijvoorbeeld, voor rolstoelen of voor mensen die moeite hebben met trappen. Bovendien is de onderdoorgang van de Spoorwegstraat tot aan het winket om een spoorkaartje te nemen wel een eind lopen. Vooral als men met zware reiskoffers moet zeulen. Er bestaan wel plannen voor de aanleg van vijf roltrappen, kostprijs 30 miljoen frank, maar voor die werken is er nog geen aanbesteding geweest.

Met de realisatie van de onderdoorgang, de parking en fietsenstallingen en de nog in de loop van de volgende maanden uit te voeren schuildaken op perrons, perronwerken, windschermen en schuilhuisjes - plus het slopen van de oude tunnel zullen zowat 80 miljoen frank gemoeid zijn.

Volgens woordvoerder Vanherle van de Belgische Spoorwegen heeft men met het niet aanleggen van hellingen in de onderdoorgang, «willen vermijden dat er zou gefietst worden. De gehandicapten kunnen begeleid worden door het stationspersoneel. Ze moeten gewoon maar vragen om via een overgang voor dienstwagentjes aan de overkant gebracht te worden.» aldus de heer Vanherle.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...