You are here

Toneelgroep Eenhoorn - Theatercafé 't Schuurtje

Description

Toneelgroep Eenhoorn werd gesticht in 1965 op initiatief van Marcel Baptist (nvdr: Sint-Lambrechts-Herk 1939-Hasselt 2014). Enkele volwassenen, die voordien op de planken hadden gestaan bij de groep "Hercka", sloten de rangen onder impuls van hun voorzitter. De vereniging koos voor de naam 'Eenhoorn', het fabeldier met de gestalte van een paard, een geitensik, gespleten hoeven en een leeuwenstaart, dat vooral opviel door zijn gedraaide hoorn midden op het voorhoofd, waaraan tal van duistere krachten en eigenschappen werden toegeschreven. Het volksgeloof wil dat dit mythisch dier enkel door een reine maagd kon gevangen genomen worden. Als dusdanig werd de eenhoorn door onze voorouders aanzien als een allegorische uitbeelding van Christus. De eenhoorn werd als symbool gesteld voor het gezelschap omdat toneel meestal de werkelijkheid kruidt met een gezonde dosis aan fantasie en fictie.

Gedurende enkele jaren speelde de groep in de voormalige parochiezaal. Toen deze ruimte niet meer beantwoordde aan de gestelde eisen vond het toneelgezelschap onderdak in de oude schuur van het Beukenhof, het kasteeltje van baron de Géradon. Een aannemer slaagde er in deze bouwvallige schuur om te bouwen tot een sfeervol theatercafé. Vanaf 1985 werd de schuur dan ook herdoopt tot "Limburgs theatercafé 't Schuurke". 't Schuurke bood een unieke formule om tenvolle te genieten van het toneelgebeuren. Gezeten aan een tafeltje met een pint schuimend bier en een paar vrienden in zijn gezelschap, kon de toneelfanaat dubbel genieten van het hem geboden schouwspel.

Het toneelgezelschap werkt regelmatig samen met geschoolde auteurs en laat zich professioneel begeleiden. Tussen de honderdvijftig toneelstukken die zij de voorbije vijfenveertig jaar op de planken brachten, waren tal van werken van Vlaamse auteurs waaronder Hugo Claus, Walter Van den Broeck en Pieter Aspe. Ook bekende buitenlandse auteurs als Garcia Lorca, Machiavelli, Bertolt Brecht en Goldoni ontbraken niet op het appel. Opmerkelijk was de opvoering van het openluchtspel "De Nazarener" in 1980 van de hand van Marcel Baptist, waaraan vijfentwintig Limburgse toneelgroepen hun medewerking verleenden en "De geschiedenis van een paard" van Tolstoj in 2011. Het succes van het gezelschap is dat het niet enkel garant staat voor amusement, maar vooral voor een programma met inhoud.

Uit: Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011), pp. 69-70.

* 1959: "St Lambrechts Herk / Proficiat «Hercka» jongens - Het optreden van de jonge toneelgroep «Hercka» groeide uit tot een waar succes. Met de daverende klucht «Generaal Lambik» werd meteen bewezen dat deze toneelliefhebbers hun man staan en dat zij waarlijk hun best doen om het publiek een aangename avond te bezorgen. Al de spelers dienen in een adem vernoemd, en met ongeduld wordt reeds uitgekeken naar hun volgend optreden." (1)

* 1961: "Sint Lambrechts Herk / Toneel. - De «Hercka» toneelgroep besluit het seizoen met het groot toneelspel «De Hereboer». Deze toneelavond gaat door zondag 5 maart om 19.30 u. stipt in de parochiezaal." (2)

(1) Het Belang van Limburg, 17-12-1959, p. 5.; (2) Het Belang van Limburg, 04-03-1961, p. 6.

Fiche

Name: 
Toneelgroep Eenhoorn
Datum van oprichting: 
1965
Soort organisatie: 

Referenties

Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011)
Titel: 

Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2011
Letteren & Woord (2013)
Titel: 

Letteren & Woord (2013)

Ondertitel: 
Een onderzoek naar het literair erfgoed van Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...