You are here

Vandenborn, Guido (1937-1993)

Description

Guido werd op 18 februari 1937 in Hasselt geboren als oudste zoon van onderwijzer Edmond Vandenborn (†1962) en Maria Houbrechts (†1990) uit Vliermaal. In juli 1965 trouwde Guido met Mia Swerts uit Vliermaal. Zij kregen een zoon, Raf. Op 13 februari 1993 overleed Guido totaal onverwacht tijdens een wandeling in Malmédy.

Tijdens zijn eerste kinderjaren woonde Guido naast grootvader, Meester Fonske, tegenover de kerk van Sint-Lambrechts-Herk. Vader Edmond gaf in Hasselt les aan "het Klein College". Wanneer Meester Fonske met pensioen ging, volgde zoon Edmond hem op als hoofdonderwijzer in Herk. Heel de familie verhuisde naar het schoolhuis in de Vorststraat nummer 2 waar voor de Vandenborntjes nu nieuwe speelmogelijkheden kwamen, onder andere op de grote speelplaats. Thuis was er een ruime interesse voor cultuur en kasten vol boeken. Edmond kocht de 18-delige Winkler Prins waarin Guido en de zussen mochten grasduinen en zelfs een vierdelige geschiedenis van de pausen, boeken die de pastoor geregeld kwam ontlenen.

Na zijn plechtige communie ging Guido in 1950 Latijn-Wetenschappen studeren aan het Koninklijk Atheneum in Antwerpen. Tijdens heel zijn humaniora woonde hij bij zijn oom en tante in Antwerpen. In deze stad ging een nieuwe wereld voor hem open met filmzalen, theaters, opera, de zoo, vele boekhandels, de Schelde, de haven met mensen en talen uit alle continenten. Zijn interesse voor andere culturen en talen kwam ook tot uiting in zijn activiteiten op Expo '58 waar hij "vrijwilligertolk was voor de talen Engels en Amerikaans". Na zijn legerdienst werd hij studiemeester-opvoeder aan de Rijksmiddenschool en studeerde af aan het Hoger Instituut voor Bedrijfspsychologie en Beroepsoriëntering (in de talen Nederlands, Engels en Frans) in Antwerpen.

In april 1962 overleed Edmond Vandenborn. Het jaar nadien vroeg Guido een overplaatsing naar Hasselt aan waarna hij eerst als studiemeester-opvoeder aan de Rijksnormaalschool werkte. Vanaf 1965 werkte hij als psycho-pedagogisch adviseur in het Rijks-PMS (psychomedisch-sociaal) in Tongeren en vanaf 1967 in Hasselt. Zijn PMS-werk deed hij met hart en ziel.

Na hun huwelijk woonde het paar eerst in Vliermaal. Na het overlijden van grootvader Fonske namen ze hun intrek in het gerenoveerde hoekhuis tegenover de kerk van Herk. Daar zetten ze de bank- en verzekeringszaken van Guido's grootvader verder.

Later leerde heel Herk Guido kennen via zijn film "Herk ab Ovo" (ab ovo = vanaf het begin), gefilmd in de lange hete zomer van 1976, met succes achtmaal vertoond in 1977 en op aanvraag opnieuw in 2005. Filmen en fotograferen waren zijn belangrijkste hobby's. Zijn 8-mm film "Herk ab Ovo" vormt wel een magnum opus. Van documentaire waarde is ook Guido's diareeks "Honderd jaar Kerk" en zijn fotoreeks "Herk zoals het is, zoals het was" met opnames van alle huidige Herkse straten vergezeld van een twintigtal historische beelden van straten en merkwaardige gebouwen. Daarnaast staat dan een actuele foto genomen vanuit hetzelfde camerastandpunt. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de basisschool De Kameleon in 2004 zijn deze historische beelden verwerkt in een interactieve CD-rom. Deze CD-rom 'Sint-Lambrechts-Herk zoals het is, zoals het was' werd ontwikkeld door de school. Alle gedenkwaardige gebeurtenissen fotografeerde hij. Soms kreeg de krant Het Belang van Limburg ook een foto met verslag toegestuurd, bijvoorbeeld bij het bezoek van Japanse universiteitsstudenten met hun professor-scheutist, de Herkse Japanner Raymond Baptist, die een vroegere klasgenoot van Guido was. Bij gouden bruiloften en andere vieringen vroeg de familie hem vaak foto's te nemen maar zeker ook de gelegenheidstoespraak te houden. Daarnaast had hij mappen vol tekeningen en schetsen en schilderen deed hij niet alleen op canvas maar ooit zelfs als fresco.

De Tongerse modelbouw hobbyclub TOMOHOC lag hem zeer nauw aan het hart waarbij zijn interesse uitging naar schaalmodellen van vliegtuigen en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Archiveren en verzamelen van artikels vooral in verband met geschiedenis (Land van Loon, Tweede Wereldoorlog …) was een uit de hand gelopen hobby. Hij koesterde zijn bibliofiele uitgaven. Bij een bezoek aan Antwerpen verdween Guido urenlang in de goede boekenantiquariaten. Guido hield natuurlijk evenzeer van film, toneel, muziek en speelde zelf piano. Hij was een levensgenieter. Zeker in Herk was hij een geestige gangmaker van de vriendengroep: op feestjes, bij de opening van Missierama, na een toneelstuk in theatercafé 't Schuurtje, op De Lindeboomreünies van generatiegenoten-Herkenaren, enzovoort.

Uit: Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011), pp. 75-76.

Fiche

Naam: 
Guido Vandenborn
Geboorteplaats: 
Hasselt
Geboortedatum: 
18.02.1937
Plaats van overlijden: 
Malmédy
Datum van overlijden: 
13.02.1993
Beroep: 
studiemeester-opvoeder, psycho-pedagogisch adviseur PMS

Multimedia

Referenties

Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011)
Titel: 

Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2011
Downloads

Overlijdensberichten Guido Vandenborn (1993)

PDF icon Download (98.68 KB)

echtg. Mia Swerts

Overlijdensbericht Edmond Vandenborn (Van den Born) (1962)

PDF icon Download (34.42 KB)

echtg. van Maria Houbrechts (Vliermaal 1902-Hasselt 1990)

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...