Vandereycken Robert - uit: Infomap Het Stadsmus

Description

Atelier: Monerikstraat 104
            3511 Hasselt

Schilder, tekenaar en beeldhouwer
[Schilder, tekenaar, graficus, illustrator, beeldhouwer, keramist, ontwerper van juwelen. Opleiding aan de Academie te Hasselt, aan het Hoger Instituut voor Sierkunsten te Luik, aan aan het Provinciaal Normaalinstituut en aan Ter Kameren te Brussel] 
° Hasselt, 21 maart 1933

Studies
Hij genoot zijn opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste Kunsten in Luik, aan het Nationaal Hoger Instituut voor Architectuur en Sierkunsten Ter Kameren Brussel, onder leiding van Paul Delvaux, en aan het Provinciaal Normaalinstituut voor Tekenkunst in Brussel.
Met een studiebeurs reisde hij in 1964 naar de U.S.A. en ondernam later nog studiereizen onder meer naar Spanje, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Finland, Nederland, Duitsland, 0ostenrijk, Rusland, China, Tibet, Japan en Afrika.

Loopbaan
In 1963 werd hij leraar schilder- en tekenkunst aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt, waar hij tevens van 1976 tot 1988 directeur was. Hij was ook leraar van 1955 tot 1965 aan het E.P.I.A.T. in Brussel en in 1960 aan de Stedelijke Academie in Halle.
Op de wereldtentoonstelling in 1958 werkte hij aan verschillende opdrachten. In 1971 kwam hij in het nieuws toen hij in Salzburg de stedelijke prijs voor beeldhouwkunst in de wacht sleepte en een maandenlange samenwerking met de Italiaanse beeldhouwer Mascherini opbouwde. Nadien werkte hij eveneens op het atelier van Kirchner in München. In 1973 werkte hij op uitnodiging van het Franse Ministerie van Cultuur in het 'Centre Artistique de rencontres internationales' in Nice.
Samen met de Hasseltse kunstenaar Pierre Cox (1915-1974) stichtte hij in 1961 de kunstgroep 'Helikon'. Hij was corresponderend lid van de 'Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres'.
In 1996 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Schone Kunsten.

Tentoonstellingen
In 1953 houdt hij zijn eerste individuele tentoonstelling in Hasselt. Sedertdien volgen er nog vele belangrijke collectieve en individuele tentoonstellingen in binnen- en buitenland met o.a. retrospectieve in het Cultureel Centrum in Hasselt in 1972, Internationale Biënnale van Podova (brons) in 1973, Menton (schilderkunst) in 1974, Ravenna (brons) in 1977, Museum Le Bastion in Antibes in 1977, Itami en Osaka in 1986. In 1987 werd in Itami (Japan) het monumentale beeld 'Drie vogels in volle vlucht', symbool van de verzustering van Hasselt met Itami, dat op haar beurt de Chinese stad Fohsan als partner heeft, onthuld. Een identiek beeld werd tevens geplaatst in Hasselt en in Fohsan.

Sinds 1988 houdt hij vele tentoonstellingen in Spanje o.a. Museum Camon Aznar in Zaragoza, Museum van Goya in Fuentetodos (geboortedorp van Goya, waar de Goya Suite van Robert Vandereycken werd tentoongesteld in het kader van 250 jaar Goya in 1996), Museum (voor tekenkunst) Castillo de Larrés, Cultureel Centrum van Logroo, Fraga, Alcaniz, Calonge, Castell D'Aro.

Verzamelingen
Werken bevinden zich in binnen- en buitenland, o.a.: Het Stadsmus Hasselt, Museum van het Gemeentekrediet Brussel, Mercatormuseum Antwerpen, de Belgische Staat, de provincie Limburg, de provincie Brabant, Museum van Itami (Japan), Museo Camon Aznar Zaragoza, Museo Contemparaneo del Grabado Malaga, Museo Villafarnes Castellon, Fundacion Tharrats Pineda de Mar-Barcelona, Fondo de Arte Ibercaja Zaragoza, Fondo de Arte Ayuntamiento de Logroo, Fraga, Calonge, Castell D'Aro.

Recent toegevoegd

Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar in Hasselt. Van...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...
Auteur: Jean Nicolaï Kunstschilder Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb werd in Hasselt geboren in 1889...
Pagina in opbouw. Informatie, foto's en verhalen over de Hasseltse politie zijn welkom. In 1991...
Auteur: Mieke Strauven Grauwzuster Gertrudis van Schaffelen kwam in 1626 aan in Hasselt, met als doel...

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...
Eerwaarde Heer Jozef Hubrechts was pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Hij overleed samen met zijn...
Van 2014 tot eind 2018 was Steven Vandeput minister van Defensie en Ambtenarenzaken in de federale...
Emiel Baptist werd geboren in 1895 in Godsheide als zoon van dienstknecht Andreas (Zonhoven 1847-Hasselt...