Vandereycken Robert - uit: Robert Vandereycken (2003)

Description

Wie in deze tijden van onthaasting een alternatief zoekt voor de rat race, hoeft maar een bezoek te brengen aan een tentoonstelling van het werk van Robert Vandereycken (1933). De Hasselaar is er als geen ander in geslaagd de verstilling als een rode draad door zijn oeuvre te weven. Vandereycken is een moderne klassieker. Zijn thema is klassiek: de mens. Net zoals de grote beeldhouwers van de Griekse en Romeinse oudheid plaatst hij de mens centraal in zijn werk. Niet zozeer wat de mens doet, maar wie hij is. Vandereycken dompelt zijn personages onder in het bad van hun eigen gevoeldswereld. Een vertederend mild bad dat geparfumeerd werd met menselijke waardigheid en verbondenheid. Vandereycken is een humanist. Hij gelooft in de mens. Hij laat hem grootse dingen doen, met beperkte middelen.

Met een viool, een cello, een blad papier schoonheid creëren, diepgang ook. Maar hij is ook een radicaal moderne klassieker.

Hij heeft de 20ste eeuw in zich opgeslorpt. Hij stilleert zijn personages met eenvoudige pennentrekken, verwerpt het wetenschappelijk perspectief, leert van de vroege blauwe periode van Picasso, spint invloeden uit de Oosterse schilderkunst doorheen zijn werk, zoals blijkt uit de bijna kalligrafische tekeningen op papier, en schetst de gezichten van zijn personages met de eenvoud van de Helleense portrettisten. In zijn beeldhouwwerk laat hij licht en schaduw dansen over het brons, kantelt en keert hij de materie tot ze stil en meditatief tot leven komt. Hij houdt ook van de vredevolle wapens van de kunstenaar: het papiere of het doek dat hij gebruikt, is onderdeel van de picturaliteit, de vezels van de drager worden grafische elementen, net zoals in zijn bronzen de soepelheid van de verloren-wastechniek aan de oppervlakte komt. Wat schreeuwerig is, wordt getemperd, zoals blijkt uit het bescheiden gebruik van kleur in zijn werk.

Recent toegevoegd

Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...
Auteur: Jean Nicolaï Kunstschilder Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb werd in Hasselt geboren in 1889...
Pagina in opbouw. Informatie, foto's en verhalen over de Hasseltse politie zijn welkom. In 1991...
Auteur: Mieke Strauven Grauwzuster Gertrudis van Schaffelen kwam in 1626 aan in Hasselt, met als doel...

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...
Eerwaarde Heer Jozef Hubrechts was pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Hij overleed samen met zijn...
Van 2014 tot eind 2018 was Steven Vandeput minister van Defensie en Ambtenarenzaken in de federale...
Emiel Baptist werd geboren in 1895 in Godsheide als zoon van dienstknecht Andreas (Zonhoven 1847-Hasselt...
Auteur: Marc Jacobs Zie tekstpagina voor de uitgebreide beschrijving. Louis Berten werd geboren op 30...