You are here

Virga Jesseziekenhuis - Jessa Ziekenhuis (Stadsomvaart 11)

Description

Op 28 mei 1626 nemen drie religieuzen hun intrek in een gebouw aan de Hasseltse Thonissenlaan om er de zieken van Hasselt en omstreken te verzorgen. Het gebouw is een schenking van de stadsmagistraat, maar blijkt al vlug te klein. Zonder het te beseffen, leggen de drie kloosterlingen de basis van wat bijna vierhonderd jaar later een groot en modern ziekenhuis zal zijn.

In 1868 starten de bouwwerken voor een nieuw ziekenhuis langs de Thonissenlaan. Het Valentinusziekenhuis opent 4 jaar later de deuren. Het Valentinusziekenhuis breidt langzaam uit tot een totaal van 140 bedden. Ook deze capaciteit blijkt echter al vlug ontoereikend.

De eerste naoorlogse Commissie van Openbare Onderstand (de voorloper van het OCMW) komt in 1947 in dienst en neemt onmiddellijk de principiële beslissing om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Op 23 september 1961 opent de toenmalige burgemeester Bollen het Virga Jesseziekenhuis. Het nieuwe ziekenhuis is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse, de schutsvrouwe van Hasselt. In 1965 start de bouw van twee bijkomende vleugels van 7 verdiepingen zodat de totale beddencapaciteit uitbreidt tot ruim 600 bedden. Het ziekenhuis krijgt stilaan haar vaste vorm. Op 2 december 1969 orakelt de krant De Standaard: "In Hasselt staat een modelziekenhuis".

Het Virga Jesseziekenhuis breidt haar dienstverlening langzaam maar zeker uit. Het medisch aanbod wordt aangevuld met nieuwe specialismen en medische technieken die beantwoorden aan de behoeften van de bevolking in de regio. Het resterende gedeelte van het tehuis voor verplegend personeel moet plaatsmaken voor de nieuwe afdeling autodialyse.

Op 1 januari 1986 neemt het OCMW de Provinciale Kraaminrichting over. De nieuwe kraamafdeling van het ziekenhuis groeit in de daaropvolgende jaren letterlijk en figuurlijk uit tot één van de meest bloeiende afdelingen van het ziekenhuis. In 1989 wordt de inkomhall volledig vernieuwd. Nadat de zusters in 1991 hun klooster inruilen voor een kleinere woning wordt het klooster omgebouwd tot bureelruimte. De administratie krijgt hier een nieuw onderdak.

Vanaf de jaren 1990 evolueert het ziekenhuis in een razendsnel tempo. Op 17 maart 1995 opent het Limburgs Oncologisch Centrum (LOC) officieel de deuren in de nieuwe L-vleugel. Het LOC werd drie jaar voordien opgericht als een samenwerkingsinitiatief op het gebied van kankerbestrijding tussen het Salvatorziekenhuis Hasselt, het Sint-Jansziekenhuis Genk en het Virga-Jesseziekenhuis.

De B-vleugel krijgt een flinke uitbreiding en men start met een grootscheeps renovatieproject voor de herinrichting van de oudste gedeelten van het ziekenhuis. Grote investeringen zorgen ervoor dat het ziekenhuis voor tal van specialismen medische toptechnologie in huis haalt en dat het patiëntencomfort sterk verbetert. Een nieuwe systeembouw van twee verdiepingen is vanaf 1997 een hulp en tijdelijke uitwijkbasis bij het renovatieproject.

In het jaar 2000 verzelfstandigt het Virga Jesseziekenhuis van het OCMW en wordt een autonome verzorgingsinstelling. Het hoogste beheersorgaan van het ziekenhuis is niet langer de OCMW-raad, maar wel een algemene vergadering en een raad van bestuur, met daarin een vertegenwoordiging van de politieke partijen. Het ziekenhuis bouwt tal van samenwerkingsverbanden uit met andere ziekenhuizen. De organisatie blijft in ontwikkeling.

Het Virga Jesseziekenhuis en het ziekenhuis Salvator Sint-Ursula ondertekenen op 20 juni 2006 een ontwerpovereenkomst om in de toekomst samen één groot ziekenhuis te vormen. De beide ziekenhuizen beslissen tot de fusie omdat ze overtuigd zijn dat dit het beste is voor hun patiënten en medewerkers. Dankzij de schaalvergroting kan het aanbod van topklinische diensten in Hasselt behouden en verder uitgebouwd worden. De artsen en medewerkers kunnen zich verder specialiseren in bepaalde (sub)domeinen. En de ziekenhuizen kunnen hun mensen en middelen efficiënter inzetten. Het is maatschappelijk en financieel-economisch moeilijk te verantwoorden om op 2 kilometer afstand een gelijkaardig medisch aanbod in stand te houden.

Het Virga Jesseziekenhuis neemt op dinsdag 24 april 2007 een nieuwe vleugel van drie verdiepingen in gebruik. Het T-vleugel kwam in een recordtijd van tien maanden tot stand. Op de drie verpleegafdelingen is er in totaal plaats voor 92 patiënten. De vleugel heeft een tijdelijk karakter en moet dienen om de volgende tien jaar een aantal afdelingen onderdak te geven tijdens renovatiewerken.

Het Virga-Jesseziekenhuis haalt in februari 2008 als eerste Belgisch ziekenhuis de NIAZ-accreditatie. Het kwaliteitslabel betekent dat het ziekenhuis kan aantonen dat het op reproduceerbare wijze een acceptabel niveau van kwaliteit van zorg kan voortbrengen. Aan de accreditatie ging twee jaar voorbereiding vooraf.

Het nieuwe Hasseltse fusieziekenhuis krijgt de naam Jessaziekenhuis. Het Salvator-St.-Ursulaziekenhuis en het Virga Jesseziekenhuis hebben deze naam, samen met het nieuwe logo bekend gemaakt op dinsdag 6 mei.

De nieuwe naam is een eigentijdse naam die duidelijk verwijst naar de stichtende partners van het fusieziekenhuis. De naam is open van klank, kort, krachtig en gemakkelijk te gebruiken in combinatie met de verschillende campussen. Als logo is een woordlogo gekozen dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat. 

Het Hasseltse Jessa Ziekenhuis heeft anno maart 2013 een subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse overheid voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Dat nieuwe ziekenhuis krijgt een plaats op de huidige campus Salvator. Het dossier voor de nieuwbouw is mee uitgewerkt door een tijdelijke vereniging die bestaat uit vier partners: Osar, Baumschlager & Eberle, Technum en De Gregorio. Osar is een Belgisch architecten-ontwerpbureau met vestiging in Hasselt, terwijl Baumschlager-Eberle Oostenrijkse roots heeft. Beide kantoren zijn gespecailiseerd in werken voor en in de zorgsector. Osar tekende onder meer het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen en werkt mee aan het Asster-project in Sint-Truiden. Baumschlager- Eberle heeft de plannen voor het nieuwe ziekenhuis van Kortrijk getekend. Ook twee Hasseltse bedrijven zitten mee in de boot: studiebureel Technum en het architectenbureau van Alfredo De Gregorio. Het zal naar verwachting een tweetal jaren duren voor er een definitief antwoord van de Vlaamse overheid is op de subsidieaanvraag.

* Dit ziekenhuis werd op 14 april 1962 officieel ingewijd door Zijne Excellentie J.-L. Custers, Miinister van Volksgezondheid en van het Gezin. In aanwezigheid van Zijne Excellentie Alfred Bertrand en Zijne Excellentie Paul Meyers, Zijne Excellentie Louis Roppe, Gouverneur van Limburg, en de Weledele Heer Jozef Bollen, Burgemeester van Hasselt. (2)

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt; (2) C.O.O. Stad Hasselt - Virga Jesse Ziekenhuis (1962); (3) Website Virga Jesseziekenhuis (geraadpleegd 10-11-2009); (4) Het Belang van Limburg, 20-03-2013, p. 19.

Fiche

Adres: 
Jessa Ziekenhuis (Campus Virga Jesse)
Stadsomvaart 11
Hasselt
Kadastraal nummer: 
8-D-168-K
Capakey: 
71328D0168/00K000
Naam van het gebouw vroeger: 
Virga Jesseziekenhuis (VJZ)
Naam van het gebouw nu: 
Jessa Ziekenhuis (Campus Virga Jesse)
Periode of stijl: 
1961
Architect: 
Jean Dewandre (Hasselt 1907-1988)
Vorige functie(s): 

- ziekenhuis

Huidige functie: 

- ziekenhuis

Verbouwingen: 

- 1965: bouw van twee bijkomende vleugels van zeven verdiepingen

Algemeen: 

- open bebouwing

- perceelgrootte (incl. Stadsomvaart 13, 79 en 87): 39867 m2

Referenties

De oprichtingsakte van de vzw Jessa Ziekenhuis, het fusieziekenhuis tussen het Virga Jesseziekenhuis en...
Ontelbare Hasselaren zijn terecht ongerust wanneer zij de prachtige gebouwen zien van het nieuwe...
Het staat absoluut vast dat dit jaar het nieuwe ziekenhuis in gebruik wordt genomen. Het gebouw is...
Het zal weldra twee jaar geleden zijn dat het Virga-Jesse Ziekenhuis ter beschikking van zieken en...
E. Openbare Gebouwen en andere investeringen 1) Ziekenhuis Virga Jesse : investering van 214.769.784 F...
Toen de Commissie van Openbare Onderstand van Hasselt in 1947 de beslissing trof tot de oprichting van...
1959-1963: Groeiende Stad (1964)
Titel: 

1959-1963: Groeiende Stad (1964)

Jaar van uitgave: 
1964
Naam tijdschrift: 
De Hasselaar
Volume: 
32 (lentenummer)
Pagina's: 
z.p.
C.O.O. Stad Hasselt - Virga Jesse Ziekenhuis (1962)
Titel: 

C.O.O. Stad Hasselt - Virga Jesse Ziekenhuis (1962)

Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
1962
Het Virga-Jesse Ziekenhuis (1963)
Titel: 

Het Virga-Jesse Ziekenhuis (1963)

Jaar van uitgave: 
1963
Naam tijdschrift: 
De Hasselaar
Volume: 
30 (herfstnummer)
Het Virga-Jesseziekenhuis (1964)
Titel: 

Het Virga-Jesseziekenhuis (1964)

Jaar van uitgave: 
1964
Naam tijdschrift: 
De Hasselaar
Volume: 
34 (herfstnummer)
Jessa Ziekenhuis officieel opgericht (2009)
Titel: 

Jessa Ziekenhuis officieel opgericht (2009)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
22/10/2009
Jessaziekenhuis is tweede grootste werkgever in Limburg (2010)
Titel: 

Jessaziekenhuis is tweede grootste werkgever in Limburg (2010)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
18/01/2010
Pagina('s): 
21
Openbare werken / Het Virga Jesse Ziekenhuis (1961)
Titel: 

Openbare werken / Het Virga Jesse Ziekenhuis (1961)

Jaar van uitgave: 
1961
Naam tijdschrift: 
De Hasselaar
Volume: 
20 (lentenummer)
Ziekenhuis O.L.V. Virga Jesse (1958)
Titel: 

Ziekenhuis O.L.V. Virga Jesse (1958)

Jaar van uitgave: 
1958
Naam tijdschrift: 
De Hasselaar
Volume: 
7 (winternummer)
Downloads

Jessaziekenhuis is tweede grootste werkgever in Limburg (2010)

PDF icon Download (623.06 KB)

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...